„Cred că listarea Hidroelectrica este una dintre marile realizări ale economiei româneşti post-decembriste şi nu trebuie să ne ferim de cuvinte mari. Este cea mai de succes listare la nivel mondial în ultimele 12 luni. Aşa spun băncile de investiţii. (…) Ce a însemnat lucrul acesta? Pe de o parte, a însemnat să vii pe Bursa de Valori Bucureşti – şi este o decizie foarte corectă pe care România a luat-o, să o listeze doar pe BVB – şi să vii cu o ofertă mult mai bună pentru investitori, inclusiv investitori de tip retail. (…) Întotdeauna eu voi susţine nevoia de a lista, în general, o parte din acţiunile statului român. Şi cred că a mai făcut ceva listarea Hidroelectrica: a reuşit să dinamiteze, pentru orice om raţional, acel narativ pe care l-am auzit ani de zile în România de tipul „nu ne vindem ţara”. Uite că a fost o listare de un succes remarcabil istoric, a adus beneficii companiei, a adus beneficii investitorilor români, a reuşit să pună bani în piaţă, a reuşit să poziţioneze Bursa de Valori Bucureşti ca o bursă importantă, o piaţă de capital importantă la nivel european şi poate nu numai”, a explicat Burduja la ZF Power Summit, scrie Agerpres.
Întrebat dacă există o intenţie a statului de a mai vinde acţiuni ale Hidroelectrica, ministrul Energiei a răspuns că a sa există, dar decizia nu e doar a sa, şi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă există un jalon pentru stimularea şi a altor listări.
„A mea există, dar nu este doar decizia mea. Este decizia Guvernului. Am vorbit, am avut discuţii pe acest subiect. Este şi un jalon în PNRR în care trebuie să stimulăm şi alte listări – nu doar la Hidroelectrica, sunt şi alţi posibili candidaţi, ca SAPE, de exemplu, o companie care ar putea fi listată, trebuie să spună şi o poveste de succes, poate cu Tarniţa-Lăpuşteşti – şi urmează să fie luată o decizie la nivel guvernamental. Ea nu este luată în acest moment, dar în ceea ce mă priveşte, şi ca ministru al Energiei, şi ca fan al pieţei de capital, întotdeauna voi susţine un asemenea proces de listare primară sau secundară”, a punctat Sebastian Burduja.