Burduja: Prelungirea plafonării preţurilor la energie şi în 2025 poate fi o variantă. Vom face o evaluare
„Trebuie să aşteptăm şi să vedem cum va arăta piaţa în următoarele luni. Este un lucru important.(…) Având în vedere că există o situaţie de inechitate într-o piaţă care ar trebui să fie unică şi funcţională, cred că toate măsurile trebuie să fie pe masă.(…) Poate fi o variantă (prelungirea plafonării şi în 2025 n.r). Încă o dată, vreau să discut şi cu omologii din Bulgaria, din Grecia şi să agreăm la nivel european, pentru că România sigur îşi asumă această poziţie, pentru că este una principială, dar are nevoie şi de alte ţări alături, pentru că suntem în aceeaşi barcă cu toţii, astfel încât să putem avea cel mai bun argument în faţa Comisiei Europene. (…) Am răspuns la o întrebare legată de ce ar putea însemna situaţia de pe piaţa europeană şi am spus că toate opţiunile sunt pe masă pentru a îndrepta această inechitate. Nu ştiu dacă prelungirea în sine poate fi o asemenea măsură. O să evaluăm”, a mai punctat Sebastian Burduja.
Întrebat care ar putea fi compensaţiile pe care le-ar putea cere România pentru diferenţele de preţ la energie, Sebastian Burduja a menţionat mai multe fonduri pentru investiţii, o decalare a decarbonizării, a termenelor aferente închiderii grupurilor pe cărbune, o posibilitate fiind chiar amânarea termenului de încetare a plafonării preţurilor, scrie Agerpres.
„Este şi aceasta o posibilitate. Noi trebuie să analizăm, să ne aşezăm la masă în Consiliul de miniştri, la nivel european, şi să spunem lucrurilor pe nume. Susţinem cu cea mai mare solidaritate ce se întâmplă în Ucraina şi nu mai vorbesc de Republica Moldova. Sunt fraţii noştri, dar în aceeaşi timp nu putem noi să susţinem toate costurile. Nu este corect”, a precizat ministrul Energiei.
Citeşte şi