Burduja: Rămâne la latitudinea fiecărei instituții publice din România de a pune în practică recomandarea privind interzicerea TikTok

19 05. 2023
Sebastian Burduja_The Stakeborg Talks

„Este o recomandare, nu este o decizie, deci rămâne la latitudinea a fiecărei instituţii publice s-o pună în practică sau nu. Dacă nu o pun în practică, sigur că îşi asumă şi riscurile aferente. Noi, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), întrunit săptămâna aceasta, am identificat anumite riscuri de securitate, pe baza unui raport pregătit de Cyberint. Ceilalţi actori din COSC şi-au asumat că în decurs de o săptămână – zece zile vin cu eventuale completări la această analiză şi ne vom pune problema oportunităţii unei decizii în acest sens. La acest moment discutăm de o recomandare, deci vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie sau rămânem la stadiul de recomandare”, a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ministerului.

Burduja a subliniat că este decizia fiecărei instituţii dacă îşi va promova activitatea prin intermediul acestei aplicaţii, dar autorităţile au obligaţia să atragă atenţia asupra riscurilor.

„Vom vedea dacă se va pune problema interzicerii. Având în vedere că este doar o recomandare în acest moment, în instituţiile care nu interzic explicit această aplicaţie, bănuiesc că vor merge pe soluţia actuală de a se promova prin aceste canale, inclusiv prin dispozitive de serviciu. Dar este de datoria noastră să le informăm. Este o recomandare publică şi vedeţi acolo şi riscurile identificate cu privire la datele colectate de aplicaţia TikTok. Datele sunt stocate oriunde în lume, ele se pot partaja cu diverse autorităţi, deci fiecare trebuie să cunoască aceste riscuri”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă îşi va închide contul de TikTok, ministrul a precizat că acesta este gestionat de un coleg, de pe un dispozitiv personal. Sebastian Burduja a menţionat că el nu are această aplicaţie.

„E un coleg din echipa mea care gestionează de pe un dispozitiv personal. Eu personal nu am această aplicaţie şi nu o să-mi instalez. Este un dispozitiv personal care nu include alte date potenţial sensibile”, a transmis el.

Ministrul Cercetării le-a recomandat românilor să citească cu mare atenţie termenii de utilizare, pentru a vedea în ce fel sunt folosite datele lor de către aplicaţiile instalate.

„(Recomandarea DNSC) prezintă foarte clar informaţiile pe care utilizatorul alege să le furnizeze. Ele sunt şi în termenii de utilizare, doar că de multe ori utilizatorii nu citesc aceşti termeni şi se expun acestor riscuri. Deci ce le-aş recomanda tuturor românilor este să citească cu mare atenţie termenii de utilizare, să vadă ce se întâmplă cu datele lor, unde pot fi trimise, ce alte date se colectează şi, dacă sunt confortabil cu asta, să-şi instaleze aplicaţia. Dacă nu, să nu şi-o instaleze”, a spus Burduja.

Întrebat dacă există şanse ca aplicaţia să fie interzisă, ministrul a precizat că nu doreşte să se antepronunţe, iar o decizie va fi luată la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, pe baza datelor furnizate de către MAI, STS şi alte instituţii reprezentate.

„Eu consider că riscurile identificate sunt serioase. De aceea, am spus că toţi cetăţenii ar trebui să se informeze cu privire la aceste riscuri. Şi noi, la nivelul ministerului, ne vom strădui să informăm prin campanii specifice, printr-o transparenţă cât mai mare asupra acestor rapoarte”, a indicat ministrul Burduja.

Citește și: