Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, stocare și eolian

România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă şi este foarte important ca aceasta să meargă foarte bine, pentru ca apoi să facem noi scheme de CfD şi pentru celelalte tehnologii, pentru nuclear, pentru stocare în baterii sau offshore wind, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
AGERPRES - joi, 10 oct. 2024, 20:38
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, stocare și eolian

„România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în urma unor licitaţii se vor determina preţuri fixe pentru 15 ani de zile pentru investitori pentru vânzarea de energie electrică. Deci un investitor care va câştiga aceste licitaţii competitive va putea să vândă energia electrică la un preţ astfel fixat timp de 15 ani. Predictibilitate, sprijin pentru investiţii şi energie verde, pentru că anul acesta licitaţia vizează 1.500 de megawaţi, 1.000 eolian, 500 solar şi avem încă 3.500 de megawaţi preconizaţi pentru anul viitor, o nouă licitaţie, unde vom vedea câţi se vor duce către eolian şi câţi către solar. În momentul acesta ar fi 2.000 solar şi 1.500 eolian, dar mai discutăm anul viitor, în funcţie şi de cum merge această licitaţie”, a explica ministrul la o conferinţă de presă organizată cu ocazia evenimentului dedicat clarificărilor adresate de potenţialii beneficiari ai programului CfD, relatează Agerpres.

Burduja a subliniat că este vorba despre un jalon din PNRR, un angajament al României, dar şi un model practicat de foarte multe alte state şi care funcţionează destul de simplu.

„Când preţul din piaţă este mai mare decât preţul setat în urma licitaţiei, atunci producătorul returnează diferenţa statului. Când preţul este mai mic, statul compensează diferenţa şi aduce producătorul şi de fapt vânzătorul de energie electrică la preţul fixat. Ne dorim o competiţie cât mai strânsă, cât mai intensă. Sala e plină astăzi, au venit zeci de investitori din întreaga lume şi de altfel, despre România se vorbeşte în foarte multe locuri în ceea ce priveşte sectorul energetic”, a mai spus ministrul Energiei.

Totodată, acesta a adăugat că este o primă schemă pentru contacte pentru diferenţă, dar este un instrument des utilizat, o formă de ajutor de stat.

„Vizăm şi sectorul nuclear. Nuclearelectrica are nevoie de o asemenea schemă pentru retehnologizarea Unităţii unu, dar şi pentru reactoarele trei şi patru, foarte probabil. De asemenea, partea de stocare în baterii şi hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti. Şi, nu în ultimul rând, offshore wind, deci eolian offshore, de asemenea, vom face schemă de contracte pentru diferenţă. E foarte important ca această primă licitaţie să meargă foarte bine, ca apoi să capitalizăm acest moment şi să facem noi scheme de contracte pentru diferenţă şi pentru celelalte tehnologii”, a punctat Sebastian Burduja.

Ordinul Ministrului Energiei şi anexele aferente schemei de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferenţă (CfD), destinate producţiei de energie electrică din surse regenerabile, respectiv energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, a fost publicat la începutul lunii septembrie în Monitorul Oficial.

De asemenea, au fost stabilite regulile procedurii de ofertare pentru prima licitaţie din acest program.

„Intrăm pe ultima sută de metri pentru lansarea primei licitaţii din cadrul schemei CfD, care va susţine dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW şi proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. Investitorii vor beneficia de un sprijin sub forma unui contract pentru diferenţă, care le va garanta un preţ fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani. Preţul va fi stabilit în urma unei licitaţii competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 de euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice şi 82 de euro/MWh pentru cele eoliene onshore. Invit cât mai mulţi investitori să participe la această licitaţie şi să contribuie la transformarea sectorului energetic din România. Cu cât vom avea mai mulţi ofertanţi, cu atât vom reuşi să accelerăm schimbarea necesară pentru creşterea capacităţii de producţie a energiei din surse regenerabile, la un cost competitiv. Reamintesc faptul că România este prima ţară care a reuşit finanţarea schemei CfD din Fondul pentru Modernizare, obţinând o sumă de 3 miliarde de euro în acest scop”, declara Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Depunerea ofertelor în cadrul acestei prime scheme va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor. Semnarea contractelor pentru prima licitaţie este aşteptată să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul de la Kiev a votat în favoarea creșterii taxelor pentru a finanța armata
Parlamentul ucrainean a aprobat joi prima creştere substanţială de taxe de la începutul invaziei ruse pentru a finanţa armata care trebuie să facă faţă unui război de uzură cu Rusia şi al......
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit ...
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...
Ministerul Agriculturii va începe din 16 octombrie plata avansului din plățile directe finanţate din FEGA
Ministerul Agriculturii va începe din 16 octombrie plata avansului din plățile directe finanţate din FEGA
Ministerul Agriculturii urmează să înceapă, în 16 octombrie, achitarea avansului pentru plăţile directe finanţate ...