Burduja: Romgaz a luat jumătate de miliard de euro din emisiunea de obligaţiuni prin Programul Euro Medium Term Notes
Potrivit sursei citate, această tranzacţie demonstrează capacitatea Romgaz de a atrage investiţii importante de pe pieţele internaţionale şi consolidează poziţia companiei ca un jucător strategic în sectorul energetic românesc şi regional.
Emisiunea a fost lansată pe 30 septembrie 2024 şi atras un interes impresionant din partea investitorilor internaţionali. Prima tranşă, în valoare de 500 milioane de euro, a depăşit semnificativ aşteptările, atrăgând o cerere record de aproape 6 miliarde de euro. Această emisiune s-a clasat pe locul 5 la nivel mondial în 2024 în funcţie de raportul bid-to-cover (cererea faţă de ofertă) şi pe locul 1 în Europa Centrală şi de Est, scrie Agerpres.
„Succesul remarcabil al acestei emisiuni, prima de acest tip a unei companii cu capital majoritar de stat, reprezintă un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc. Încurajăm toate companiile din portofoliul ministerului să atragă astfel de finanţări pentru proiectele strategice. Pentru Romgaz, acest succes este cu atât mai important având în vedere importanţa proiectului Neptun Deep, un proiect prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Mai avem şi investiţia de la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat, proiect în valoare de peste 1 miliard de lei, unde am reînceput anul trecut forajele de mare adâncime. Aceste investiţii contribuie la creşterea securităţii energetice a României şi la tranziţia către o energie mai curată, gazul având potenţialul de a înlocui pe termen mediu cărbunele”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Cu un cupon de 4,75% pe an şi o maturitate de 5 ani, obligaţiunile vor ajunge la scadenţă în octombrie 2029. Aproximativ 80% din fondurile obţinute provin de la investitori internaţionali de renume, ceea ce arată atractivitatea companiei pe pieţele de capital globale.
„Suntem încântaţi să anunţăm succesul emisiunii noastre inaugurale de obligaţiuni, în valoare de 500 de milioane de euro, parte a programului EMTN al Romgaz, care ne onorează şi arată încrederea investitorilor în planurile de dezvoltare ale companiei. Procesul de bookbuilding a însemnat nu doar un număr record de investitori internaţionali, ci şi o cerere de peste 5 miliarde de euro, ceea ce marchează o premieră pentru piaţa de emisiuni de obligaţiuni corporative din România”, a afirmat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.
Fondurile obţinute vor sprijini proiectele care vor contribui la consolidarea independenţei energetice a României, la diversificarea surselor de energie şi la asigurarea unei tranziţii eficiente, se subliniază în comunicat.
„Ministerul Energiei rămâne dedicat susţinerii companiilor strategice de stat în eforturile lor de a atrage resurse şi investiţii pentru a realiza proiectele de dezvoltare care vor sprijini economia naţională şi securitatea energetică pe termen lung”, adaugă sursa citată.