În primele 20 de minute de tranzacţionare, acţiunile Transelectrica au scăzut cu peste 1,2%, la un minim al primei părţi a şedinţei de 16 lei. Ulterior, preţul a revenit pe verde, iar la mijlocul zilei titlurile companiei erau cotate la 16,43 lei, cu 1,42% închiderea de miercuri. Preţul este cu 10,3% peste cotaţia minimă cerută de stat în oferta prin care vrea să vândă 15% din titlurile companiei, de 14,9 lei/acţiune.
Operaţiunile cu acţiunile Transelectrica au însumat 173.000 de lei
Până la jumătatea sesiunii de joi, investitorii au subscris 3,02% din titlurile din ofertă, iar preţurile erau tot între 14,9 lei şi 15,9 lei. Subscrierile cumulau 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro).
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,2% sub nivelul de miercuri.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în stagnare. Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia erau singurele în creştere din acest indice, cu 0,78% şi, respectiv, cu 0,37%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu numai 0,34%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au realizat tranzacţii de doar 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare de aproape cinci ori sub lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 29,6 milioane lei (6,8 milioane euro). Totuşi, rulajul de miercuri a fost asigurat în proporţie de 56% de două deal-uri cu 0,22% din acţiunile BRD, pentru 16,7 milioane lei.
Deşi în primele 20 de minute nu au fost realizate tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea, aceste acţiuni au revenit în topul lichidităţii. La mijlocul zilei, titlurile FP consemnau un rulaj de 3,7 milioane lei şi asigurau 59% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,5805 lei, preţ în creştere cu 0,78%.
Acţiunile Oltchim (OLT) au urcat cu peste 11% în primele minute, după ce Ziarul Financiar a scris, citându-l pe Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), că anunţul de privatizare a Oltchim va apărea în câteva zile, maximum o săptămână.
După primele minute, creşterea a încetinit, astfel că la mijlocul zilei, acţiunile Oltchim avansau cu 5,44%, la 1,26 lei, pe un rulaj de 95.000 de lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, atât marile pieţe europene, cât şi bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert, deoarece investitorii au trecut pe poziţii de aşteptare înaintea publicării unor date economice din SUA şi China.