Un nivel mai redus decât cel de vineri a fost înregistrat de indicele BET-C la 4 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 4,8% mai jos.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a atins vineri cel mai redus nivel de după 12 ianuarie 2012, iar titlurile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI la valoarea din 10 ianurie 2012. Spre deosebire de BET-C, indicii BET şi BET-FI sunt încă pe plus faţă de finalul anului trecut, cu un câştig de 0,9% (BET) şi, respectiv, 0,3% (BET-FI).
Întrucât vineri în piaţă au fost prezenţi puţini cumpărători, investitorii care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile vizibil în jos pentru a găsi contraparte, deşi în cele mai multe cazuri ordinele de vânzare erau pentru volume reduse de acţiuni.
În aceste condiţii, acţiuni importante au înregistrat corecţii vizibile, de 2,09% – 5,88% în cazul SIF-urilor, de 3,48% OMV Petrom. Totodată, titlurile Băncii Transilvania şi BRD au coborât cu 5,26% şi, respectiv, cu 6,46%.
Dintre aceste acţiuni, titlurile OMV Petrom au consemnat cea mai mare lichiditate, de 4,3 milioane lei, în timp ce cu acţiunile BRD şi Banca Transilvania s-au făcut tranzacţii de 165.000 de lei şi, respectiv, 417.000 de lei.
„Contextul extern din Europa a trimis în corzi pieţele în aceste zile şi nu văd pentru moment o relaxare a situaţiei. În aceste condiţii, starea tensionată se resimte din plin pe piaţa locală. Cu toate că volumele tranzacţionate nu sunt însemnate, aş zice că sunt totuşi relevante pentru starea actuală. Lipsa unor perspective pozitive a îndepărtat destul de repede potenţialii investitori, iar cei rămăşi caută să speculeze sau să îşi lichidizeze poziţiile cât mai repede. O astfel de structură a investitorilor are ca efecte o piaţă cu volume scăzute şi cu deprecieri semnificative. Cei care se orientează pe termen mediu sunt absenţi aproape cu desăvârşire”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 4,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,12% sub şedinţa precedentă.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 3,49%.
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 4,15%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
„Majoritatea investitorilor rămaşi preferă să îşi lichideze portofoliile la primul semnal negativ, neţinâd cont de preţul la care pot să facă exitul. Optimismul invesitorilor se va întoarce doar în momentul în care nu vom mai auzi de criza statelor din zona euro. Până atunci rămâne un tărâm al inceritudinilor şi destinat în mare parte celor care au un apetit pentru risc destul de ridicat”, a mai spus brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro), valoare de aproape două ori mai mare decât rulajul sesiunii precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro). Totuşi, lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 52% de transferuri cu acţiunile OMV Petrom (5,6 milioane lei ) şi Fondul Proprietatea (5,8 milioane lei).
Pe piaţa principală, acţiunile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 4,3 milioane lei, iar încă 1,3 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,34 lei, preţ cu 2,33% sub nivelul de joi, iar pe piaţa principală cotaţia a coborât cu 3,48%, la 0,336 lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,93%, la 0,4825 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,7%, deşi au coborât în a doua parte a zilei cu până la 3,6%. Pieţele sunt influenţate de datele privind creşterea şomajului din zona euro la un nou maxim şi de anunţarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier în zona euro. Scăderile au fost amplificate după ora 15:30 de publicarea unor informaţii sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA.