Bursa a coborât vineri cu 0,45%, pe cel mai redus rulaj din ultimele două săptămâni

Bursa de la Bucureşti a coborât vineri cu 0,45%, ultima şedinţă a săptămânii fiind caracterizată de volume de tranzacţionare în scădere, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel pentru ultimele două săptămâni.
Economica.net - vin, 07 dec. 2012, 15:44
Bursa a coborât vineri cu 0,45%, pe cel mai redus rulaj din ultimele două săptămâni

Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cu 0,51% în această săptămână şi se plasează cu 1,08% sub nivelul de la începutul anului.

În această săptămână, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,7%, în timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,72%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 9,68%, iar BET-FI cu 26,21%.

În ultima şedinţă a săptămânii, piaţa a continuat să fie marcată de apatie, iar vânzătorii au fost nevoiţi să ducă preţurile în jos pentru a putea găsi contraparte, în absenţa unor ordine mai consistente de cumpărare. La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 13 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Volumele de tranzacţionare sunt extrem de mici, în piaţă existând o stare generală de apatie. Nu cred că această stare are neapărat legătură cu alegerile de duminică, ci mai degrabă cu pieţele externe a căror volatilitate lasă de dorit. Încă de joi, odată cu atingerea unor preţuri considerate de rezistenţă, s-a manifestat o scădere a cotaţiilor acţiunilor pe volume mult mai mari decât astăzi (vineri – n.r.). Un exemplu în acest sens sunt acţiunile SIF Moldova şi Transelectrica. În concluzie, cred că ceea ce s-a întâmplat vineri este o continuarea trendului de joi după-amiază”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în cu 0,72% mai jos faţă de joi, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,5% sub şedinţa precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,45%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,15%.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a închis cu 0,71% sub nivelul de joi.

Rulajul pieţei acţiunilor, de doar 7,4 milioane lei (1,63 milioane de euro), este cu 61% sub cel din şedinţa precedentă, de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro).

„Până la formarea noului guvern, piaţa va mai cunoaşte zile ca cea de astăzi. Nu mă aştept la minuni până la sfârşitul anului, de fapt până pe 21 decembrie, pentru că ultimele două şedinţe din acest an (27 şi 28 decembrie – n.r.) nu cred că vor mai conta. De vină pentru situaţia prin care trece piaţa cred că sunt neînţelegerile dintre partide, care împiedică o bună guvernare a ţării”, a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 1,26 milioane lei şi, respectiv, de 622.000 lei. Titlurile Fondului au coborât cu 0,37%, la 0,54 lei, iar acţiunile companiei petroliere au scăzut cu 0,7%, la 0,3952 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 344.000 de lei, valoare cu 91% mai mare decât rulajul de joi, de 180.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene afişau variaţii mixte. Bursele au deschis pe creştere uşoară, însă apoi au pierdut câştigurile după ce banca centrală a Germaniei a anunţat că a redus estimările de creştere economică pentru anul viitor, de la 1,6%, la 0,4%. Pentru acest an, Bundesbank se aşteaptă ca economia să avanseze cu 0,7%, faţă de extimarea anterioară de 1%.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...