Bursa a crescut cu 0,5% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj de doar 3,5 milioane lei

Economica.net
20 11. 2012
bursa_17848500

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,5%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu 0,49% peste închiderea de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,4%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, cu 0,74%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu numai 0,13%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 3,5 milioane lei (774.000 de euro), valoare de peste două ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,6 milioane lei (1,6 milioane euro). Peste 70% din lichiditatea de luni a fost asigurată de două tranzacţii prin care omul de afaceri Mihai Miron a vândut 3% din acţiunile Ropharma (RPH), pentru 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

În şedinţa de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, operaţiunile cumulând 1,3 milioane lei. Aceste titluri au reprezentat 37% din rulajul bursei. Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,532 lei, preţ în scădere cu 0,47%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Bursele de la Londra şi Paris erau în scădere cu până la 0,1%, iar piaţa de la Frankfurt avansa cu aproape 0,3%. Bursele europene au fost pe scădere în primele minute, în urma deciziei Moody’s de reducere a ratingului triplu A al Franţei la „Aa1”.

Investitorii aşteaptă şi o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro, programată marţi după-amiază la Bruxelles, în care se va discuta situaţia din Grecia, printre variantele luate în calcul fiind „reciclarea” profiturilor Băncii Centrale Europene prin investiţii în obligaţiuni greceşti, reducerea dobânzilor percepute statului elen pentru finanţarea externă şi amânarea unor termene de plată a datoriilor.