La închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,72 lei, preţ cu 1,48% peste nivelul de miercuri, reprezentând un nou maxim de la listare.
Cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate tranzacţii în valoare cumulată de 20,46 milioane lei.
„Pe o piaţă liniştită şi cu evenimente relativ previzibile, FP poate să ne rezerve surprize plăcute, testând maxim după maxim, având în vedere că are şi un program de răscumpărare în derulare, dar nu în salturi accelerate, ci mai degraba în subunităţi, la a treia si a patra zecimală”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.
Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere, evoluţie similară cu cea a burselor europene, după decizia Fed de a continua achiziţiile de obligaţiuni în acelaşi ritm.
„Faptul că banca centrală americană a menţionat că încă nu consideră un moment oportun să restrângă fluxul de banii către pieţele financiare a determinat un val de exaltare printre jucătorii de pe bursele mature. Inevitabil acest val de optimism a cuprins şi mult mai mica bursă de la Bucureşti, care a avut cu această ocazie un moment de apreciere şi volume ceva mai consistente. Ar fi interesant de observat dacă această mişcare este suficient de solidă încât să se perpetueze pe mai multe şedinţe”, a adăugat Bărbulescu.
El consideră că atenţia multor jucători a fost îndreptată către IPO-ul în desfăşurare de la Nuclearelectrica, vineri fiind ultima zi de subscrieri.
„Resursele care se vor disponibiliza după IPO-ul Nuclearelectrica sunt destul de însemnate, de aproximativ 40 milioane de euro până la acestă dată, luând în considerare media valorii tranzacţionate pe BVB. Dacă ţinem cont de apropierea ofertei la Romgaz, probabilitatea de a se aloca sume către alte investiţii bursiere este într-o oarecare masură redusă, fiind un caz fericit dacă s-ar putea atrage în piaţă 10-20% din totalul de circa 40 de milioane de euro”, a spus reprezentantul Prime Transaction.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 1,11% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era înstagnare.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua cu 1,14% peste nivelul din sesiunea precedentă.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,11%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,06%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 43,43 milioane lei (9,75 milioane euro), de trei ori mai mult faţă de lichiditatea de miercuri, de 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro. Peste 60% din rulaj a fost acoperit de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea ( 20,46 milioane lei, din care două transferuri deal în valoare de 8,95 milioane lei), patru dealuri cu titlurile OMV Petrom (4,03 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu Transgaz (2,8 milioane lei).
Un rulaj semnificativ pe piaţa principală, de 2,96 milioane lei, au consemnat şi acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au crescut cu 2,23%, ultimul transfer fiind perfectat la 1,419 lei.
Lichiditatea totală a Bursei a fost ridicată şi de transferurile cu titluri de stat, în sumă de 29,9 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat de 185.000 lei, faţă de 496.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în urcare cu până la 1,3%.