Bursa a crescut cu 0,75%, pe un rulaj salvat de tranzacţii pe piaţa Deal

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în urcare cu 0,75%, pe un rulaj susţinut de mai multe transferuri negociate cu acţiuni OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP), SIF Muntenia (SIF4) şi BRD, care au acoperit aproape jumătate din valoarea tranzacţiilor.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 15:37
Bursa a crescut cu 0,75%, pe un rulaj salvat de tranzacţii pe piaţa Deal

Lichiditatea pe piaţa acţiunilor a fost de 41,94 milioane lei ( 9,34 milioane euro), ridicată de deal-uri cu titluri OMV Petrom (8,7 milioane lei), FP (5,33 milioane lei), SIF Muntenia (3,18 milioane lei) şi BRD (1,6 milioane lei).

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă de la deschidere, în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale din Germania privind participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES).

„Deciza adoptată miercuri de Curtea Constituţională a Germaniei, prin care a permis participarea guvernului la Mecanismul European de Stabilitate, a confirmat aşteptările investitorilor. În aceste condiţii, reacţia pieţelor financiare a fost aproape inexistentă. Anunţurile venite în ultima perioadă din partea BCE, a curţii germane, dar mai ales din partea Rezervei Federale, au alimentat optimismul investitorilor şi au confirmat încă o dată direcţia pe care se încearcă să fie îndreptată economia globală, pentru a putea contracara efectele crizei economice”, „a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Mureşian consideră că pieţele îşi vor reaminti însă de problemele care persistă în Europa, mai ales că statele vor începe să fie presate de apropierea termenelor limită pe care le au în perioada imediat următoare – privind scadenţa datoriilor sau anunţarea direcţiei pe care doresc să o adopte Spania şi Italia – , şi cel mai probabil acest lucru va avea un efect negativ asupra evoluţiei preţurilor acţiunilor.

„În această situaţie cred că se află şi piaţa locală, mai ales că în ultima perioadă s-a observat o temperare a avântului cumpărătorilor. Aceştia au început să devină mai precauţi în ultimele
zile şi nu este exclus ca în perioada următoare să înceapă marcările de profit, chiar dacă o vor face pentru o perioada scurtă de timp”, a mai spus directorul Intercapital.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,84%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,5% peste închiderea sesiunii anterioare.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a închis în stagnare.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,61%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,84% peste nivelul de marţi.

Pe piaţa principală, acţiunile Erste Bank (EBS) au fost cele mai lichide, iar preţul a crescut cu 3,45%, la 81 lei (18 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde se tranzacţionau la 18,28 euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD au urmat în top trei în funcţie de rulaj, cu transferuri de 6,7 milioane lei şi, respectiv, 2,7 milioane lei.

Piaţa Rasdaq, jucătorii nu au prezentat interese prea ridicat la tranzacţionare, rulând titluri de 155.000 lei, sub lichiditatea de marţi, de 570.000 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe vest-europene consemnau creşteri uşoare. Investitorii aşteaptă decizia Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, iar analiştilor intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca instituţia să anunţe joi o a treia rundă de suplimentare a lichidităţilor de pe piaţa financiară pentru stimularea creşterii economiceprecum şi la menţinerea dobânzii zero până în 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile de grâu ale Ucrainei ar putea coborî până la 15 milioane de tone în sezonul 2025 – 2026
Exporturile de grâu ale Ucrainei ar putea coborî până la 15 milioane de tone în sezonul 2025 – 2026
Exporturile de grâu ale Ucrainei ar urma să scadă în sezonul iulie 2025-iunie 2026, în urma posibilelor schimbări ale politicii de import a UE, a perspectivelor nesigure privind recolta şi......
ANI: Decizia CCR privind declarațiile de avere poate afecta procesul de aderare la OCDE
ANI: Decizia CCR privind declarațiile de avere poate afecta procesul de aderare la OCDE
Decizia Curţii Constituţionale prin care nu mai pot fi publicate declaraţiile de avere şi interese poate încălca toate ...
Piedone a închis magazinul METRO Militari
Piedone a închis magazinul METRO Militari
Protecția Consumatorilor Sector 6 a constatat mai multor nereguli la magazinul METRO Militari, inclusiv faptul că prețul ...
Romanian Business Leaders îi cere președintelui Nicușor Dan menținerea cotei unice și un stat mai suplu și mai eficient
Romanian Business Leaders îi cere președintelui Nicușor Dan menținerea cotei unice și un stat mai suplu și mai eficient
Reducerea cheltuielilor din sectorul public şi reducerea risipei, prioritizarea investiţiilor cu impact real pe criterii ...