Bursa a crescut cu 0,7%, pe un rulaj salvat de câteva deal-uri

Economica.net
12 09. 2013
bvb_01083500

Piaţa a oscilat nesemnificativ în primele două ore de tranzacţionare, iar după ora 12:00 a început să crească uşor, pe volume reduse de transfer. La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 8 din cele 81 de companiile listate la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,44%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,86% peste nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,66%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,47% peste închiderea de miercuri, iar indicele BET-BK a crescut cu doar 0,14%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Tranzacţiile au rămas la valori reduse, deşi intensitatea subscrierilor în oferta Nuclearelectrica a scăzut semnificativ joi, după trecerea perioadei în care ordinele plasate de micii investitori beneficiază de un discount de 8% din preţul de vânzare al acţiunilor.

În această săptămână, la bursă au fost tranzacţionate acţiuni în valoare cumulată de 66,6 milioane lei (14,8 milioane euro), în timp ce în oferta de la Nuclearelectrica au fost plasate ordine de subscriere în valoare cumulată de peste 217 milioane lei (48 milioane euro).

„Evenimentele care au loc în perioada aceasta pe piaţa locală se pare că au acaparat toată atenţia investitorilor, dacă luăm în considerare că volumele tranzacţionate continuă să fie foarte scăzute. În aceste condiţii, titlurile continuă starea de acalmie care le caracterizează. Neputând să luăm în considerare mişcările preţurilor din cauza volumului scăzut al tranzacţiilor, cred că nu ne rămâne decât să aşteptăm ca piaţa să iasă din această stare într-un timp cât mai scurt. Bineînţeles că atenţia investitorilor este îndreptată şi către pieţele globale, ei urmărind îndeaproape toate semnalele transmise din aceste direcţii”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Până joi la ora 16:43, micii investitori (cu ordine între 100 şi 15.000 de acţiuni) au plasat 3.409 ordine în valoare de 211,3 milioane lei (47,1 milioane euro). Volumul de titluri subscrise a depăşit de aproape 5,6 ori numărul alocat pe această tranşă. Cele mai mari subscrieri au fost realizate în primele trei zile ale ofertei, deoarece ordinele introduse în această perioadă beneficiază de un discount de 8% din preţul de vânzare, care va fi stabilit după finalul ofertei în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.

Începând de joi şi până la finalul ofertei (20 septembrie) ordinele plasate de micii investitori beneficiază de o reducere de 3% din preţul de vânzare.

Pe tranşa investitorilor mari de retail (cu subscrieri de peste 15.000 de acţiuni) au fost plasate 14 ordine în valoare cumulată de 6,1 milioane lei (1,3 milioane euro). Volumul de titluri subscrise reprezintă aproape o treime din acţiunile disponibile pe acest segment.

Pe tranşa micilor investitori sunt alocate 10% din acţiunile din ofertă, pe segmentul de retail mare sunt 5% din titluri, restul fiind pe tranşa investitorilor instituţionali.

În şedinţa de joi, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au realizat operaţiuni de doar 17,9 milioane lei (4 milioane euro), cu 36% sub rulajul de miercuri, de 27,9 milioane lei (6,2 milioane euro). La fel ca în şedinţa precedentă, cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată de deal-uri. Cinci tranzacţii negociate cu titluri Fondul Proprietatea (8,3 milioane lei), BRD (1,7 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,4 milioane lei) au acoperit aproape două treimi din lichiditatea de joi.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,08%, la 0,699 lei, apropiindu-se de pragul psihologic de 0,7 lei/titlu, sub care au coborât în urmă cu trei săptămâni. Operaţiunile din piaţa principală au cumulat doar 2,2 milioane lei.

În acelaşi timp, acţiunile Băncii Transilvania au încheiat ziua în scădere cu 1,23%, la 1,37 lei, iar titlurile BRD au crescut cu 0,69%, la 8,7 lei. Transferurile din piaţa principală cu acţiunile Băncii Transilvania au cumulat doar 176.000 de lei, iar titlurile BRD au consemnat un rulaj de 429.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 193.000 de lei, faţă de 63.000 de lei în şedinţa precedentă.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în stagnare, iar piaţa de Paris era în scădere cu 0,2%.