Bursa a crescut cu 0,8%, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,84%, într-o piaţă liniştită şi fără mulţi investitori, aflaţi în minivacanţa de Paşte, astfel că lichiditatea abia a depăşit 8 milioane lei.
Economica.net - vin, 13 apr. 2012, 15:38
Bursa a crescut cu 0,8%, pe un rulaj redus

Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut pentru a doua săptămână consecutiv, cu 0,78%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piaţa este cu 14,5% mai sus.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât în această săptămână cu 0,43%, astfel că avansul din acest an s-a redus la 22%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,69%. Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au fost suspendate şi vineri de la tranzacţionare pentru informarea investitorilor cu privire la hotărârile AGA derulată joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,95%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„În preajma Sărbătorilor Pascale investitorii români au fost mai optimişti decât vecinii şi au împins indicii pe verde, chiar dacă pe tot parcursul şedinţei pieţele europene au înregistrat scăderi de minim 0,5%. Putem explica această evoluţie prin prisma relaxării investitorilor care au fost activi în ultimele zile pe cumpărare şi care au profitat de ultimele şedinţe de revenire de pe pieţele internaţionale pentru a cumpăra în continuare acţiunile pe care tranzacţionează. Ne putem gândi în acest caz la acţiunile Banca Transilvania şi la SIF-uri, în special SIF Transilvania, aceste companii închizând această săptămână foarte volatilă pe plan extern pe plus cu 1,5%”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Tranzacţiile realizate la Bursă au cumulat doar 8,1 milioane lei (1,8 milioane euro), sumă de peste trei ori sub rulajul şedinţei precedente, de 27,8 milioane lei (6,3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea, Banca Transilvania (TLV) şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni în valoare cumulată de 4,7 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro), şi au asigurat 59% din rulajul bursei.

Cu titlurile FP au fost realizate transferuri de 1,7 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,566 lei.

Acţiunile Băncii Transilvania au consemnat un rulaj de 1,5 milioane lei, iar tranzacţiile cu titlurile SIF Transilvania au cumulat 1,4 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile băncii a fost realizată la 1,199 lei, preţ în creştere cu 2,48%, iar titlurile au avansat cu 1,01%, la 0,698 lei.

„A devenit deja un obicei pe pieţele din Vest ca după trecerea Paştelui să vedem perioade de corecţii mai ample. În cazul nostru, o altă explicaţie ar mai fi lipsa interesului şi lichiditatea slabă, investitorii locali fiind obişnuiţi să ţină acţiunile în portofoliu până la data adunărilor generale sau a acordării dividendelor. O volatilitate mai mare ar fi adus cu siguranţă şi volume mai mari. Ne aşteaptă în continuare o perioadă volatilă şi rămâne de văzut dacă pieţele internaţionale vor avea forţa să contureze o reluare a raliului din ultimele şase luni”, a mai spus traderul.

Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat una dintre cele mai vizibile evoluţii din piaţă, urcând cu peste 6% la deschidere pentru ca apoi creşterea să încetinească. La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau cu 4,4% peste nivelul de joi, fiind cotate la 0,057 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat doar 101.000 de lei.

Creşterea a venit după ce banca a publicat, joi, proiectul de buget de venituri şi cheltuieli, potrivit căruia estimează pentru acest an un profit de 17 milioane lei (3,9 milioane euro), calculat conform standardelor internaţionale de rapotare (IFRS), după ce în precedenţii trei ani a înregistrat pierderi. Până la începutul acestui an, Carpatica a calculat rezultatele luând în considerare standardele de raportare locale (RAS). Din acest an, toate băncile utilizează standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 203.000 de lei, valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de joi, de 86.000 de lei.

Titlurile producătorului de aparate de distribuţie şi control a electricităţii EL-CO Târgu Secuiesc (ELCT) au consemnat cel mai mare rulaj, de 52.000 de lei, iar preţul a urcat cu aproape 54%, de la 9,9 lei la 15,2 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%. Pieţele sunt influenţate de publicarea unor date sub aşteptări privind economia Chinei, care a crescut în primul trimestru cu 8,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Acesta este cel mai redus avans din ultimii trei ani şi a accentuat temerile investitorilor privind frânarea principalului motor de creştere economică mondială.

Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...