Bursa a crescut cu aproape 0,5%, însă lichiditatea abia a depăşit 11 milioane de lei

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a crescut cu 0,48%, însă cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, păstrând banii pentru oferta de la Romgaz, astfel că lichiditatea a ajuns cu greu la 11,3 milioane de lei.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 14:32
Bursa a crescut cu aproape 0,5%, însă lichiditatea abia a depăşit 11 milioane de lei

La fel ca în şedinţa precedentă, piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, iar rulajele au fost mici în cazul celor mai multe acţiuni. Transferuri de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 5 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Foarte mulţi investitori ţin banii pregătiţi pentru oferta Romgaz (prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei – n.r.) sau aşteaptă să afle cum va fi soluţionată problema datoriei SUA, de aceea nu se întâmplă mare lucru pe piaţă. Cam toţi investitorii aşteaptă oferta şi fac calcule, cam asta este tot. După oferta Romgaz, cred că vom vedea volume mai mari, dar selectiv, în particular pe blue chips (acţiunile de regulă lichide – n.r.)”, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,68%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,16% peste ziua precedentă.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,31%.

Fluctuaţii foarte uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, care au urcat cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,3%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de doar 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro), cu 18% sub rulajul de luni, de 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,43%, la 0,78 lei.

„Volumele au fost destul de mici, deci nu cred că este ceva relevant. Preţul revine puţin după scăderea de luni, însă, tot pe volume mici. Cred că majoritatea acţionarilor vor subscrie în ofertă, iar din această cauză rulajul este redus pe piaţă”, a afirmat brokerul.

În şedinţa precedentă, acţiunile FP au coborât cu peste 1%, după ce joi şi vineri au urcat cu mai mult de 5%, în urma aprobării dată joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru oferta de cumpărare.

Oferta prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni a început marţi şi compania este dispusă să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet, oferind un preţ de 1 leu/titlu.

La această ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare. Dacă oferta va fi suprasubscrisă investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă încă de joi. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare ale cărei rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate, marţi, 102 operaţiuni în valoare cumulată de 208.000 de lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%, la 11,29 lei.

Cotaţia este cu 0,8% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 3,92% şi, respectiv, cu 9,57%.

Oferta derulată de AdePlast (ADE) pentru listarea la Bursă s-a încheiat marţi, la ora 17:00, momentul până la care investitorii au avut dreptul să dea ordine de subscriere. Brokerii pot înregistra ordinele în sistemul Bursei în următoarele câteva ore, iar rezultatele finale ale ofertei vor fi anunţate joi.

Până marţi, la ora 17:00, tranşa mică (cu ordine de sub 500.000 de lei) a fost suprasubscrisă cu 4%, micii investitori cerând 2,58 milioane de acţiuni, faţă de 2,47 milioane de titluri, câte sunt disponibile pe tranşa lor. În total au fost plasate 391 de ordine în valoare cumulată de aproape 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), însă numărul se poate modifica în funcţie de ordinele care vor mai fi înregistrate după ora 17:00.

Subscrierile de pe tranşa mare (subscrieri de minim 500.000 de lei) nu sunt publice.

AdePlast a lansat pe 2 octombrie o ofertă în care a scos la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare. Compania vizează să atragă prin această operaţiune între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro), bani pe care vrea să îi investească în construirea unei noi fabrici.

Oferta se încheie cu succes dacă minim 70% din acţiuni sunt vândute. În acest caz, şi dacă acţiunile sunt vândute la preţul minim, iar investitorii mici primesc discount de 3% pentru toate titlurile cumpărate, atunci suma atrasă va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 349.000 de lei, faţă de 564.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană va opri......
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat ...
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în ...
Ca agresor, Rusia și-a atins obiectivul – Andrus Merilo, comandanul Forțelor de Apărare ale Estoniei
Ca agresor, Rusia și-a atins obiectivul – Andrus Merilo, comandanul Forțelor de Apărare ale Estoniei
Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Rusia, în calitate de agresor, ...