Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar cele mai multe acţiuni au consemnat variaţii uşoare, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Aproape jumătate dintre acţiunile companiilor listate la BVB sunt suspendate de la tranzacţionare, majoritatea pentru întrunirea adunărilor generale ale acţionarilor şi pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile luate în AGA.
La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 5.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 13 companii.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 10,1 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare cu 12% sub rulajul din prima parte a şedinţei de vineri, de 11,5 milioane lei (2,6 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (6,4 milioane lei) şi Erste Bank (1,5 milioane lei).
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,76%, la 0,665 lei, apropiindu-se în continuare de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia de la mijlocul şedinţei de luni este cu 1,48% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.
Titlurile Erste au crescut cu 0,68%, la lei (23,83 euro), market makerii de la BVB menţinând preţul de la Bucureşti la un nivel apropiat de cel de la Viena, unde preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, la 24,1 euro.
Banca a anunţat, luni dimineaţă, înaintea deschiderii şedinţei bursiere, rezultatele financiare consemnate în primul trimestru.
Profitul net înregistrat de Erste Bank după primele trei luni s-a situat la 176,2 milioane euro, faţă de 346 milioane euro perioada similară din 2012, pe fondul unei reduceri a profitului operaţional cu circa 80 de milioane euro, deşi costul riscului s-a diminuat cu aproape 180 de milioane euro.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,11%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 0,47% peste nivelul de vineri.
Evoluţia indicelui BET-FI a fost susţinută în principal de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 2,05%, la 0,745 lei. Cu titlurile societăţii de investiţii financiare au fost realizate 119 transferuri în valoare cumulată de aproape 300.000 de lei.
Aceste titluri au urcat cu peste 4% în primele minute ale şedinţei de luni, după ce vineri au fost oprite de la transfer pentru întrunirea AGA, în care a fost aprobată distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 108,1 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,134 lei/acţiune. AGA a ales şi un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, în valoare brută de 0,122 lei/acţiune.
Raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor SIF Muntenia la bursă, randamentul dividendului brut care va distribuit în acest an este de aproape 18%.
La ora 13:00, indicele extins BET-XT era în creştere cu 0,16%, iar indicele extins BET-BK se plasa cu 0,12% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi, Fondul Proprietatea, dar şi titlurile băncii austriece Erste (EBS).
Acţiunile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,17% peste şedinţa precedentă.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,6%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 0,8%.