Bursa a crescut, însă acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 9% după decizia privind dividendele
Piaţa a fost pe verde în prima parte a şedinţei, revenind uşor după ce în precedentele două zile a scăzut cumulat cu 1,1%. Totuşi, în a doua parte a şedinţei, bursa a intrat pe scădere uşoară şi s-a întors pe verde doar în ultimele minute.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,69%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,37% sub nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,73%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,32%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 2,36%, fiind influenţat vizibil de corecţia înregistrată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).
Acţiunile SIF Banat-Crişana au coborât cu 9,22%, la 1,053 lei, în urma deciziei AGA prin care societatea nu va distribui dividende din profitul înregistrat anul trecut, pentru prima dată de la înfiinţarea societăţii. Corecţia a venit pe un rulaj de aproape 313.000 de lei.
Corecţii mai vizibile au consemnat şi acţiunile SIF Moldova (3,26%), SIF Transilvania (2,79%) şi SIF Muntenia (2,53%).
La scurt timp după ora 13:40, acţiunile BRD (BRD) au înregistrat pentru câteva minute o volatilitate ridicată, pe volume foarte mici de tranzacţionare, ceea ce i-a determinat pe brokeri să spună că variaţiile au fost determinate de introducerea greşită a unui ordin în piaţă.
În jurul orei 13:40 acţiunile băncii au coborât brusc cu peste 11%, la 7,005 lei, în cadrul unei tranzacţii de aproape 35.000 de lei. Corecţia s-a temperat la fel de rapid la aproximativ 2%. În următoarele minute preţul a mai coborât de câteva ori cu circa 4,5%, la aproape 7,5 lei/acţiune, tot în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse.
După ora 13:55, acţiunile BRD au fost tranzacţionate la preţuri cu 1% – 2% sub închiderea de marţi. La închiderea zilei, acţiunile BRD s-au plasat cu numai 0,13% sub nivelul de marţi.
„Evoluţia de astăzi a fost una într-adevăr ciudată, având în vedere variaţia extrem de mare pe care a înregistrat-o preţul. Este destul de greu de crezut că cineva a vândut intenţionat până la un preţ atât de redus. Înclin să cred că a fost o greşeală, altfel fiind foarte greu de găsit motivul pentru care un investitor ar face o astfel de tranzacţie. Nu cred că ar trebui căutată o justificare raţională a acestei variaţii, ci pur şi simplu o putem interpreta ca fiind o eroare, care de altfel s-a mai întâmplat şi în cazul altor acţiuni”, a declarat pentru MEDIAFAX, şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
Cu acţiunile BRD au fost realizate două deal-uri de 1,5 milioane lei, iar tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat 481.000 de lei.
La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 22 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Odată cu trecerea datelor de referinţă pentru adunările generale ale acţionarilor (data la care investitorii trebuie să aibă acţiuni la o companie pentru a participa la AGA respectivă – n.r.) şi suprapunerea acestei perioade cu una de corecţii pe pieţele internaţionale, investitorii şi-au pierdut interesul pentru acţiunile româneşti, cu o singură excepţie, şi anume Fondul Proprietatea. Aici, în continuare vedem investitori interesaţi să acumuleze poziţii şi, totodată, trebuie luat în considerare şi programul de răscumpărare demarat de Fond. Fondul Proprietatea va rămâne în continuare cea mai căutată acţiune de pe bursa locală”, a afirmat brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 9% sub rulajul de marţi, de 18,8 milioane lei (4,3 milioane euro). Aproape jumătate din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 7,7 milioane lei.
Titlurile Fondului au crescut cu 0,23%, la 0,66 lei, şi s-au apropiat din nou de preţul maxim istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011. Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de maximul istoric încă din urmă cu două săptămâni, însă nu au reuşit să atingă acest nivel.
Cotaţia de miercuri este cu 2,22% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.
„După această perioadă în care investitorii şi-au pierdut interesul pentru piaţă şi am asistat la corecţii mai mici sau mai mari, cred că în apropierea datelor de înregistrare (la care investitorii trebuie să aibă acţiuni la o companie pentru a beneficia de deciziile luate în AGA – n.r.), pe piaţă vom vedea o creştere a apetitului pentru cumpărare si vom asista la reveniri uşoare ale preţurilor acţiunilor. După data de înregistrare vom vedea probabil o corecţie semnificativă a preţurilor, care va depăşi valoarea dividendelor, aşa cum am avut parte în ultimiii ani. Începând cu perioada raportărilor financiare aferente primului trimestru, cred că investitorii vor repoziţiona portofoliile şi vom vedea din nou o creştere a interesului în piaţă”, a mai spus Necula.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 123.000 de lei, valoare la jumătatea rulajului de marţi, de 252.000 de lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,9%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 2,2%.