Piaţa a scăzut, însă, în luna martie cu aproape 0,9%, în condiţiile în care investitorii au fost mai prudenţi la tranzacţionare decât în precedentele două luni, când bursa a urcat cu 10,7% în ianuarie şi 7% în februarie. În ianuarie şi februarie investitorii au cumpărat la preţuri din ce în ce mai mari, fiind motivaţi de aşteptările privind dividendele pe care companiile urmau să le propună.
Astfel, în primul trimestru bursa a avansat cu 17,34%.
„Cred că investitorii s-au focusat pe oferta pe Transelectrica. În ultimele zile au fost ceva mai multe acţiuni SIF tranzacţionate la cotaţii în scădere, fapt care m-a dus cu gândul la nevoia de bani a unor investitori pentru a avea fonduri necesare pentru a cumpăra acţiuni Transelectrica din ofertă. Exceptând acţiunile Fondului Proprietatea, se pare că am intrat într-un con de umbră în ceea ce priveşte lichiditatea. Cred că investitorii aşteaptă să treacă adunările generale (în care se votează dividendele n.r.) şi după aceea vor fi ceva mai activi. Având în vedere rezultatele de anul trecut, mă aştept ca multe companii să înceapă cu dreptul anul 2012, iar aceste aşteptări par a fi deja incluse în preţurile de acum”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al Estinvest Focşani, Marcel Murgoci.
La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,92% peste nivelul de la închiderea şedinţei precedente.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 1,17%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,13%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
„În perioada imediat următoare, cred că va urma o consolidare a preţurilor, iar volume de tranzacţionare vor fi mai mari decât cele înregistrate în precedentele zile”, a mai spus brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 51,4 milioane lei (11,7 milioane euro), valoare cu 73% peste transferurile din şedinţa precedentă, de 29,7 milioane lei (6,8 milioane euro). Datele din sistemul BVB arată pentru joi o lichiditate pe segmentul de acţiuni de 194,4 milioane lei (44,4 milioane euro), însă din această sumă 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro) reprezintă valoarea ofertei publice de vânzare de la Transelectrica (TEL), care a fost înregistrată după închiderea şedinţei de joi în sistemul Bursei.
Aproape trei sferturi din lichiditatea de vineri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 37 milioane lei (8,4 milioane euro). Cea mai mare sumă a reprezentat valoarea unui deal cu 0,32% din titlurile FP, de 26,3 milioane lei (6 milioane euro). Pe piaţa principală, aceste acţiuni au înregistrat un rulaj de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro).
Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,589 lei, preţ similar ultimei cotaţii de joi, iar pe piaţa principală titlurile au crescut cu 0,85%, la 0,594 lei.
Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile OMV Petrom (1,6 milioane lei), SIF Transilvania (1,4 milioane lei), Banca Transilvania (1,4 milioane euro), Transelectrica (1 milion de lei) şi Carbochim (1 milion de lei).
Pe piaţa obligaţiunilor au fost cedate două pachete de titluri de stat, pentru 8,7 milioane lei (2 milioane euro).
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 2 milioane lei pe piaţa Rasdaq, de peste şapte ori mai mult decât în şedinţa precedentă, când operaţiunile au însumat doar 270.000 de lei.
Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 67% de un deal cu 13,8% din acţiunile Cominco (COBS), în valoare de 700.000 de lei, şi de transferuri de 635.000 de lei cu titlurile Armax Gaz (ARAX). Tranzacţia negociată cu acţiuni Cominco a fost realizată la 1,49 lei, preţ similar cotaţiei precedente, iar pe piaţa principală aceste titluri au avansat cu 2,01%, la 1,52 lei.
Acţiunile Armax Gaz au încheiat ziua în 1,92%, la 0,0765 lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 2%.
Statele din zona euro au convenit creşterea capacităţii de sprijinire a ţărilor cu probleme financiare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, însă totalul fondurilor mobilizate pentru combaterea crizei din zona euro se ridică la 800 de miliarde de euro, incluzând împrumuturi de 106 miliarde de euro pentru Grecia de la statele din zona euro şi UE, care se vor încheia până la intrarea în vigoare a noului sistem de siguranţă, potrivit unui comunicat al Eurogroup, citat de Financial Times.