Bursa a crescut pentru a şaptea şedinţă consecutiv şi s-a menţinut la maximul ultimilor doi ani

Economica.net
06 11. 2013
bursa_de_valori_bucuresti__bvb__bursa_39122000_64400000

În ultimele şapte zile de tranzacţionare indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cumulat cu 5,75%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, BET-C este pe plus cu 18,3%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,95% în şedinţa de miercuri şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din 18 august 2008.

Brokerii cred că evoluţia pieţei este susţinută de investitorii care au redevenit interesaţi de bursă, dar şi de persoanele care au făcut primul pas pe piaţa de capital odată cu oferta Romgaz (SNG) şi care vor începe să cumpere şi alte titluri.

„Majoritatea acţiunilor înregistrează creşteri în special datorită returnării sumelor de bani din subscrierile Romgaz. Toţi investitorii au folosit sumele disponibile pentru a subscrie în ofertă, iar din cauza alocării foarte reduse, acum caută investiţii în acţiunilor altor companii listate. Avem un efect de creştere uşor exagerat în special datorită sumelor mari care intră în piaţă într-un timp foarte scurt. Majoritatea investitorilor vor să cumpere cât mai repede pentru a nu rata eventuale creşteri. Principalele acţiuni vizate acum sunt blue-chip-urile (titlurile de regulă lichide – n.r.), iar următorul val de creştere probabil că va veni pentru small cap-uri (companii mai mici – n.r.), undeva după intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Romgaz (estimată pentru 12 noiembrie – n.r.)”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Brokerul crede că ordinele sunt plasate atât de investitori de retail, cât şi de investitori instituţionali care caută plasamente care să obţină randamente mai ridicate decât cele din depozitele bancare.

„Investitorii vizează acum în principal companiile solide şi cu randamente estimate ale dividendelor foarte bune. Cred că acest trend va mai continua o perioadă, după care se va stabiliza şi investitorii se vor orienta şi către companii mai mici, dar cu aşteptări pozitive în ceea ce priveşte rezultatele financiare. Având în vedere evenimentele de pe pieţele internaţionale, probabil că acest moment pozitiv se va menţine până spre sfârşitul anului”, a adăugat Necula.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat ziua în creştere cu 2,01%, fiind susţinut în principal de titlurile OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), care au urcat cu 2,88% şi, respectiv, cu 3,44%.

Acţiunile OMV Petrom au urcat pentru a opta şedinţă consecutiv, timp în care preţul a crescut cu 10,95%. Compania urmează să prezinte joi dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni.

Titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,43% peste ziua precedentă.

În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au urcat cu 0,77% şi, respectiv, cu 0,75%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de aproape 50 milioane lei (10,8 milioane euro), cu 39% peste rulajul de marţi, de 35,8 milioane lei (8 milioane euro). Mai mult de două treimi din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (33,8 milioane lei, din care un deal de 13,6 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,56%, la 0,8095 lei.

În prima oră a şedinţei de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,8115 lei/titlu., preţul fiind cu aproape 48% peste ultima cotaţie de anul trecut, de 0,5495 lei.

În oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, investitorii au plasat până miercuri 1.090 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,885 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de 4,8 ori. Volumul de acţiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezintă 20,94% din toate titlurile FP.

Brokerii cred că în ultimele zile ale ofertei vor fi plasate ordine pentru volume foarte mari de acţiuni Fondul Proprietatea.

Fondul vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135,3 milioane euro). Operaţiunea se va încheia pe 14 noiembrie, iar titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, respectiv cu 19% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de miercuri, de 0,8095 lei.

În ultima oră a şedinţei, în sistemul Bursei au fost înregistrate rezultatele ofertei publice prin care statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz, pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro). Aceasta a fost cea mai mare ofertă derulată în istoria Bursei de la Bucureşti.

Lichiditatea totală a pieţei a urcat cu 1,128 miliarde lei (254,5 milioane euro), la 1,176 miliarde lei (264,8 milioane euro), şi a atins cel mai ridicat nivel din istorie.

Precedentul record, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), a fost atins în 23 februarie 2011. Atunci BERD a vândut participaţia de 5% de la BRD (BRD), pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

În oferta Romgaz, investitorii au cumpărat 36% din acţiuni sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care vor fi tranzacţionate la bursa de la Bucureşti, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul pentru Energie.

În sistemul BVB au fost înregistrate 12.038 de ordine, dintre care 131 pentru 45% din acţiunile din ofertă (785,5 milioane lei – 177,2 milioane euro). Încă 1.269 de ordine au fost introduse pentru 15,9% din titlurile vândute în operaţiune (276,4 milioane lei – 62,3 milioane euro) şi 10.638 de ordine pentru 4% din acţiunile din ofertă (66,6 milioane lei – 15 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de 1 milion de lei, faţă de 2,3 milioane lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 1,1%, aproape de maximul ultimilor cinci ani, datorită datelor încurajatoare privind industria Marii Britanii şi a speranţelor că Banca Centrală Europeană va reduce dobânda de politică monetară.