Bursa a crescut uşor. Acţiunile Băncii Carpatica au scăzut cu peste 3%
În această săptămână indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cu 3,24%, şi a încheiat cu 8,8% peste nivelul de anul trecut. Astfel, indicele este la cel mai ridicat nivel pentru ultimele opt luni, o valoare mai ridicată fiind atinsă pe 4 aprilie 2012.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a urcat în această săptămână cu 2,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a avanast cu doar 0,48%. Raportat la nivelul din 2012, BET peste pe plus cu 8,48%, iar BET-FI cu 5,61%. Astfel, indicele BET a încheiat săptămână la cel mai ridicat nivel din 7 iulie 2011, iar indicele BET-FI la maximul de după 11 aprilie 2011.
Spre deosebire de primele două şedinţe din acest an, rulajele au scăzut în această săptămână, însă în atenţia investitorilor au intrat acţiuni mai puţin lichide, una dintre acestea fiind Banca Comercială Carpatica.
În acest caz, preţul a urcat accelerat marţi şi miercuri, cu aproape 32%, iar în prima parte a zilei de joi creşterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, astfel că acţiunile au încheiat în scădere cu 0,37%.
În primele minute ale şedinţei de vineri, titlurile băncii au revenit pe creştere, cu până la 6%, însă apoi au început să scadă. La închiderea şedinţei, titlurile Carpatica erau cotate la 0,052 lei, preţ cu 3,35% sub cel de joi. Investitorii au realizat 323 de tranzacţii cu aceste acţiuni, în valoare cumulată de 234.000 lei.
„«Fum fără foc nu există». Cam aşa se întâmplă în cazul acţiunilor Carpatica. Totul a început cu nişte zvonuri care au înteţit dorinţa unor speculatori de a profita de aceste posibile evenimente. Când unele din zvonuri nu s-au adeverit, cum a fost cel care-l indica pe Robert Rekkers posibil viitor director general, piaţa a început să reacţioneze invers şi se marchează din profit, însă se şi stă la pândă până la apariţia altor zvonuri. «Buy on rumor, sell on news» (cumpără pe zvon, vinde pe ştire), cam aşa stă treaba cu evoluţia acţiunilor Carpatica. Pe viitor, mă aştept să mai apară ceva zvonuri pentru că nu a existat nicio reacţie oficială din partea celor vizaţi de zvonuri. Ca atare, cred că am mai putea asista la o volatilitate ridicată în şedinţele viitoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,33%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,28% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,03%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,35% peste ziua precedentă.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 32,7 milioane lei (7,5 milioane euro), a fost cu 47% peste cel de joi, de 22,2 milioane lei (5 milioane euro). Acesta a fost cel mai ridicat rulaj din această săptămână şi, totodată, al doilea din cele şapte şedinţe din acest an.
Peste 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,7 milioane lei), OMV Petrom (4,8 milioane lei, din care un deal de 914.000 de lei) şi tranzacţii negociate cu titluri SIF Moldova (3 milioane lei) şi Transelectrica (1,4 milioane lei).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 2,9 milioane lei, valoare de peste trei ori mai mare decât cea de joi, de 841.000 de lei.
Rulajul a fost asigurat în proporţie de %, de un transfer cu 73% din titlurile firmei Ramira Baia Mare (peste 2 milioane lei) şi un deal cu acţiuni Napochim Cluj (707.000 de lei).
Pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de linii de asamblare caroserii pentru industria de automobile Ramira Baia Mare a fost transferat la preţul de 2,5 lei, cu 59,24% peste cotaţia anterioară. Anterior tranzacţiei de vineri, pachetul majoritar de acţiuni era deţinut de firma Izoterm, parte a grupului de firme Izoterm, controlat de omul de afaceri Matei Dumitru. Acesta este şi director general al Ramira.
În acelaşi timp, acţiunile producătorului de mase plastice Napochim au fost tranzacţionate la 0,106 lei, în creştere cu 25,44%.
„Având în vedere tendinţa ascendentă manifestată de o săptămână pe acţiunile cotate pe BVB, nici cele de pe piaţa Rasdaq nu putea fi ocolite de acestă creştere. Pe fondul lichidităţii foarte reduse, pe unele acţiuni au fost cazuri de creşteri de 100% sau chiar mai mult. Aceste creşteri nu au legătură strict cu companiile respective, ci pur şi simplu acum se cumpără acţiuni care sunt ieftine şi unde firmele respective au o situaţie economică promiţătoare. Cumpărătorii sunt simpli speculatori, care doresc prin asemenea operaţiuni să obţină un câştig imediat bazându-se pe o evoluţie favorabilă în şedinţele de tranzacţionare următoare”, a mai spus Murgoci.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Piaţa de la Londra avansa cu 0,2%, în timp ce bursele de la Paris şi Frankfurt erau în stagnare.