Bursa a crescut uşor, contrar evoluţiei pieţelor europene

Bursa a crescut cu 0,38%, deşi spre finalul şedinţei de la Bucureşti bursele externe au trecut pe scădere, însă cei mai mulţi investitori de la BVB au fost prudenţi şi au plasat ordine pentru volume reduse de acţiuni, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 19,6 milioane lei.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 15:50
Bursa a crescut uşor, contrar evoluţiei pieţelor europene

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,08% sub nivelul de la închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,17%.

La închiderea pieţei principale, indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,61% peste nivelul de luni. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Creşterile de la începutul acestui an, de 20% pentru indicele BET şi de peste 30% pentru BET-FI, îndeamnă investitorii la precauţie şi atentă observare a psihologiei pieţei. Ţinând cont că perioada de raportări financiare s-a încheiat, dividendele aşteptate se încadrează în parametri relativ cunoscuţi dacă ne raportăm la ratele de distribuire din anii precedenţi, putem spune că veştile bune sunt în mare parte înglobate în preţul acţiunilor. Din acest motiv interesul din ultimele zile a scăzut simţitor, aspect observabil cu usurinţă la nivelul volumelor”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni cu acţiuni de doar 19,6 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 36% sub rulajul şedinţei precedente, de 30,8 milioane lei (7 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 6,8 milioane lei, şi au asigurat 35% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,561 lei, preţ în creştere cu 2%. Astfel, aceste acţiuni au revenit uşor spre nivelul maxim al ultimelor zece luni, atins în şedinţa de vineri, de 0,568 lei/titlu.

„Profiturile adunate de investitori sunt extem de generoase pentru această lună, motiv pentru care mă aştept să văd corecţii rapide ale pieţei, dar încă nu de durată. O astfel de situaţie a fost ilustrată chiar în cursul zilelor precedente în cazul acţiunii FP, când după o marcare rapidă a profiturilor şi o scădere a cotaţiei spre 0,55 lei, şedinţa de marti a adus o revenire peste 0,56 lei/acţiune. În opinia mea, acţiunile FP vor încerca să consolideze în această zonă de preţ, iar o creştere susţinută se va observa imediat prin prisma volumelor, cu un potenţial de 0,6 lei/acţiune. În cazul unei corecţii pe termen mediu, un prag de luat în seamă va fi cel de 0,5 lei”, a mai spus brokerul.

Unii speculatori au continuat să vizeze acţiunile Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul cu aproape 15%, titlurile urcând pentru a doua zi consecutiv cu maximul permis pentru majoritatea acţiunilor de la BVB. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 615.000 de lei şi majoritatea au fost realizate în primele două ore. Preţul acţiunilor Oltchim a ajuns la 1,447 lei/acţiune.

Creşterile vin după ce în presă au apărut unele informaţii conform cărora Ministerul Economiei va face public luna viitoare anunţul de privatizare al combinatului. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să finalizeze privatizarea Oltchim până la sfârşitul lunii aprilie.

Aşteptările pentru privatizarea combinatului au alimentat şi anul trecut creşteri accelerate ale acţiunilor Oltchim, care apoi au fost urmate de corecţii importante.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,4%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert. Optimismul uşor al investitorilor dinaintea operaţiunii de finanţare pe trei ani programată pentru miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE) a fost afectat de publicarea unor date sub aşteptări privind comenzile pentru bunuri de folosinţă îndelungată din SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...