Bursa a crescut uşor, după trei şedinţe consecutive de scădere
Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară după trei şedinţe consecutive de scădere, însă după primele 20 de minute de tranzacţionare s-a întors pe roşu. Până la mijlocul şedinţei piaţa a oscilat uşor, pentru ca în a doua parte a zilei să se stabilizeze pe creştere uşoară.
La închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, era cu 0,78% peste nivelul de vineri. Evoluţia indicelui a fost susţinută în principal de creşterile înregistrate de acţiunile BRD (2,25%), Banca Transilvania (2,11%) şi OMV Petrom (1,45%), titluri care au ponderi ridicate în calculul indicilor bursieri.
„Volumele mici şi evoluţia pozitivă a indicilor externi au determinat mişcări neclare în cazul unor acţiuni. Investitorii acţionează uneori timid, alteori fără răbdare, iar aceste reacţii duc la creşteri, urmate imediat de scăderi ale preţurilor. Se apropie vara şi, statistic vorbind, volumele scad în această perioadă. Mă aştept ca tendinţa să continue, iar în unele zile să asistăm la volume mai mari decât media lunară. Din păcate, nu se întâmplă nimic spectaculos în economie, astfel că şi bursa reacţioneaza printr-o plictiseală molipsitoare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro), valoare cu 44% sub rulajul şedinţei precedente, de 37,1 milioane lei (8,4 milioane euro).
Peste 76% din rulajul de luni a fost asigurat de acţiunile Fondul Proprietatea (7,8 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei), Erste (4,1 milioane lei), Transgaz (2,1 milioane lei, din care două deal-uri de 1,5 milioane lei) şi OMV Petrom (1,9 milioane lei, din care un deal de un milion de lei). Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,3%, la 0,654 lei, iar acţiunile Erste au avansat cu 0,46%, la 109,5 lei.
„Nu cred că SIF-urile vând acţiuni Erste pe piaţa din România şi, astfel, cred că rulajul titlurilor băncii austriece nu are legătură cu SIF-urile. Înclin să cred că volumul mai mare de acţiuni tranzacţionate este influenţat de unii vânzători care au decis să îşi reducă sau chiar lichideze pachetele de titluri Erste din portofoliu”, a afirmat brokerul.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,98%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,3%.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,41%, iar indicele extins BET-BK, a scăzut nesemnificativ, cu 0,07%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
La finalul şedinţei, indicele BET-FI a fost cu 1,05% sub nivelul de vineri. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea. Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi între 1,59% şi 1,96%, iar titlurile SIF Muntenia au stagnat. În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,3%.
Murgoci crede că în continuare investitorii vor viza cu precădere acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Transgaz, precum şi titlurile celor cinci SIF-uri.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,3 milioane lei, valoare de 4,5 ori peste rulajul de vineri, de 301.000 de lei.
Peste două treimi din lichiditatea de luni a fost asigurată de operaţiuni cu acţiunile Armax Gaz (ARAX), de 925.000 de lei. Cel mai mare pachet de titluri Armax Gaz a fost transferat la preţul de 0,061 lei, cu 1,5% peste închiderea de vineri. La finalul şedinţei de luni, titlurile companiei erau cotate la 0,0609 lei, preţ în creştere cu 1,33%.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în stagnare, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,4%. Bursele din Europa Centrală şi de Est erau, în acelaşi timp, în scădere cu până la 1,7%.
Marile pieţe europene au revenit uşor după ce la deschidere au fost pe scădere cu peste 1%, din cauza speculaţiilor că banca centrală a Statelor Unite ar putea reduce programul de preluare de obligaţiuni din piaţă, şi în urma scăderii unui indice al industriei prelucrătoare din China.