Titlurile combinatului chimic au debutat în coborâre cu 13,5%, continuând să urmeze linia din precedentele trei sesiuni, când investitorii au plasat ordine de vânzare la preţuri în scădere puternică după anunţul privind privatizarea combinatului.
Operaţiunea implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.
Acţiunile Oltchim au început să recupereze rapid din corecţie după primele zece minute de tranzacţionare de joi, iar în următoarele 20 de minute cotaţia a trecut pe verde. După prima oră titlurile erau deja pe creştere cu 15%. Acţiunile au rămas în punctul maxim de creştere până la mijlocul zilei, când erau cotate la 0,5985 lei.
În prima parte a şedinţei de joi au fost realizate 293 de tranzacţii cu titlurile combinatului chimic, faţă de doar 79 în precedentele trei şedinţe. Transferurile au însumat 328.000 de lei, faţă de 126.000 de lei în sesiunile anterioare, când preţul a scăzut cu 38,5%.
Restul titlurilor de la BVB au consemnat variaţii reduse, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni.
La ora 13:29, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,71%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,93%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 1,02%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,16%.
Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,72%.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 18,9 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de doar 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurată în proporţie de 88% de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (9,8 milioane lei), SIF Transilvania (2,7 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei) şi Erste (1,8 milioane lei).
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Pieţele de la Paris şi Londra erau în scădere cu până la 0,2%, iar bursa de la Frankfurt era în stagnare.