Indicele BET a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 0,43%, iar indicele BET-FI s-a plasat cu 0,28% peste nivelul de joi.
În acelaşi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,4%.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,28%, în timp ce indicele extins BET-BK a avansat cu 0,34%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
La închiderea şedinţei de vineri, pe piaţa principală, tranzacţii de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Lichiditatea pieţei, de 36,73 milioane lei (8,28 milioane euro), a fost sub cea de joi, de 49,82 milioane lei ( 11,25 milioane euro). Aproape 40% din rulajul de vineri a fost asigurată de deal-uri cu acţiunile FP (9,58 milioane lei), BRD (3 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,95 milioane lei).
Pe piaţa principală, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 9,66 milioane lei, şi Erste Bank, cu schimburi de 5,19 milioane lei. Preţul titlurilor FP a crescut cu 1,23%, la 0,659 lei, iar acţiunile Erste Bank au urcat cu 1,5%, la 105,05 lei pe unitate.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 80.000 lei, faţă de 98.000 de lei în şedinţa precedentă.
„Pieţele de actiuni beneficiază în general de un flux de ştiri favorabile în ultima perioadă, iar motorul acestor creşteri este reprezentat de piaţa de acţiuni americană, în acest sens cotaţiile fiind susţinute de ultimele ştiri favorabile privind dinamica pieţei muncii şi a producţiei industriale, care confirmă că economia americană parcurge un proces de recuperare sustenabilă”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.
Analistul BCR consideră că pieţele europene se vor decupla într-o măsură substanţială de cea americană, dat fiind faptul că fundamentele sunt încă slabe, în pofida unor veşti ceva mai bune şi a unor declaraţii mai optimiste în ultima săptămână.
„Cum şomajul în Franţa, Italia şi Spania nu s-a stabilizat, fiind la cote maxime, este greu de crezut că mediul economic în zona euro va susţine pieţele europene de acţiuni în a doua jumătate a anului”, a spus Căruntu.
În ceea ce priveşte bursa de la Bucureşti, Căruntu crede că preţul principalelor acţiuni ar putea să mai crească.
„Este de remarcat că pe bursa de la Bucureşti se constituie treptat un segment consistent de societăţi din categoria a doua de vizibilitate, care ar oferi argumente pentru expunere pe termen mediu şi lung, în funcţie de alegerea momentului investiţiei. Faptul că fondurile de pensii locale au intrat ca acţionari minoritari în astfel de companii de dimensiune medie (precum Compa, Vrancart, Ropharma) reprezintă o dezvoltare calitativă importantă a pieţei noastre de acţiuni, aşa mică şi relativ izolată cum pare să fie ea. Una peste alta, cred că firmele cu profituri stabile, pe un trend ascendent şi cu o polică clară de dividende sunt cele mai potrivite opţiuni în prezent”, a conchis analistul.