Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, însă rulajele au continuat să fie reduse
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,52% în prima parte a şedinţei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,5%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,53%.
Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,52%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,29 peste închiderea de luni.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Piaţa a fost şi marţi marcată de apatie, întrucât cei mai mulţi investitori îşi păstrează banii pentru a participa la oferta publică iniţială lansată luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă sau deja au subscris în această ofertă. În şedinţa de marţi, la scurt timp după ora 11:00, tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă cu 15%. Sumele virate de micii investitori odată cu ordinele de subscriere au ajuns la 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro).
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare în prima parte a şedinţei de marţi au realizat operaţiuni cu acţiuni de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro), faţă de numai 1,1 milioane lei (243.000 de euro) în perioada similară a şedinţei precedente.
Titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 3,6 milioane lei (din care 1,8 milioane lei o tranzacţie negociată) şi, respectiv, de 736.000 de lei. Cotaţia titlurilor FP a urcat cu 0,52%, la 0,6795 lei, în timp ce acţiunile băncii au crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,383 lei.
Pieţele vest-europene au crescut cu până la 1,7% în prima parte a zilei. Pieţele au fost pe verde încă din primele minute de tranzacţionare de marţi, datorită datelor economice pozitive din China, care alimentează optimismul investitorilor privind revenirea economiei globale.