Bursa a crescut uşor în prima parte a şedinţei, însă rulajele au rămas reduse
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute ale şedinţei, revenind uşor după ce în precedentele două zile a scăzut cumulat cu 1,1%. Totuşi, recuperarea a venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni.
La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,37%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,12% peste nivelul de marţi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,61%.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 0,13%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro), valoare cu 75% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de numai 3,2 milioane lei (743.000 de euro). Jumătate din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 2,8 milioane lei.
Titlurile Fondului au crescut cu 0,38%, la 0,661 lei, şi s-au apropiat din nou de preţul maxim istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011. Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de maximul istoric încă din urmă cu două săptămâni, însă nu au reuşit să atingă acest nivel.
Cotaţia de la mijlocul şedinţei de miercuri este cu 2,07% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.
Acţiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 0,26%, la 191 lei, cu două zile înainte de intrarea la tranzacţionare a pachetului de 15% din titlurile companiei vândut de stat prin ofertă secundară. Acţiunile vândute de stat vor putea fi tranzacţionate la BVB începând de vineri.
Preţul de miercuri este cu 12,32% şi, respectiv, cu 10%, peste preţurile la care micii investitori de retail au cumpărat acţiuni Transgaz în oferta secundară, de 170,05 lei şi, respectiv, de 173,63 lei. În acelaşi timp, preţul este cu 6,7% peste cel la care marii investitori de retail şi investitorii instituţionali au cumpărat acţiunile în ofertă, de 179 lei.
Acţiunile BVB au fost oprite de la tranzacţionare în prima parte a şedinţei de miercuri pentru întrunirea adunării generale ale acţionarilor. Şedinţele nu s-au derulat, însă, la prima convocare pentru că nu au fost întrunite cvorumurile necesare, astfel că şedinţele au fost reprogramate pentru joi.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.