Bursa a crescut uşor, însă evoluţia pieţei a fost eclipsată de oferta Nuclearelectrica
Piaţa a fost şi marţi marcată de apatie, întrucât cei mai mulţi investitori păstrează banii pentru a participa la oferta publică iniţială lansată luni de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă sau au subscris deja. La închiderea pieţei principale tranşa micilor investitori era suprasubscrisă de peste două ori. Ordinele de subscriere au ajuns la 90 milioane lei (20,1 milioane euro).
„Oferta de la Nuclearelectrica eclipsează piaţa, astfel că în aceste zile nu putem vorbi mai nimic despre piaţă. Când ritmul de subscriere se va domoli, probabil că şi piata va înregistra un volum mai mare de tranzacţionare, iar trendul va fii unul crescător. Volumele mici înregistrate în piaţă din momentul în care s-a anunţat începerea IPO-ului arată interesul ridicat al investitorilor de retail pentru această ofertă, banii lor orientându-se aproape numai spre majorarea de capital social la Nuclearelectrica. Totuşi, este îmbucurător că banii pentru această ofertă nu par să provină din piaţă (din vânzarea unor acţiuni la companii listate – n.r.), având în vedere volumele mici şi evoluţia pozitivă a preţurilor. Într-adevăr discountul de 8% i-a îndemnat pe investitori să subscrie mult şi să se ajungă la suprasubscriere. Cred că după trecerea celor trei zile în care se beneficiază de discount 8% nu vom mai vedea o intensitate atât de mare a subscrierilor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de aproape 16 milioane lei (3,5 milioane euro). Luni, piaţa a atins cea mai mică lichiditate din ultimele 11 luni, de numai 4,7 milioane lei (1 milion de euro). În şedinţa de marţi transferuri de peste 100.000 de lei au înregistrate cu acţiunile emise de doar 10 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în creştere cu 0,42%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,43%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,73%.
Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,43%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,18% peste închiderea de luni.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 8 milioane lei şi, respectiv, de 4,7 milioane lei. Rulajele celor două acţiuni includ şi câte un deal de 1,8 milioane lei în cazul FP şi de 1,4 milioane lei la Banca Transilvania. Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 0,81%, la 0,6815 lei, în timp ce acţiunile băncii au stagnat la 1,382 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 331.000 de lei, de la 55.000 de lei în şedinţa anterioară.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,9%. Pieţele au fost pe verde încă din primele minute de tranzacţionare de marţi, datorită datelor economice pozitive din China, care alimentează optimismul investitorilor privind revenirea economiei globale.