Bursa a crescut uşor, pe cel mai ridicat rulaj din ultima lună

Economica.net
08 01. 2014
bvb_93557600_77333000

Piaţa de la Bucureşti a fost pe verde încă din primele minute, în linie cu alte burse din regiune, deşi pieţele vest-europene au fost pe roşu. Punctul maxim al indicelui general al Bursei de la Bucureşti, BET-C, a fost atins la ora 10:40, când piaţa a fost pe plus cu 0,65%.

„Şi alte pieţe din regiune sunt pe plus. În principiu, cred că mai sunt câteva fonduri noi care îşi fac portofolii pe România la început de an. Până acum trendul pe termen mediu pare pozitiv, dar este posibil ca pe termen scurt să mai vedem şi corecţii. Până la urmă, nimic nu creşte în linie dreaptă. Este posibil să mai vedem unele marcări de profit, în funcţie de cum se vor mişca pieţele externe”, a spus un broker.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost pe plus cu 0,77%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,27% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 0,37% peste închiderea şedinţei precedente. Titlurile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 0,61% şi 0,9%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,78%, iar indicele extins BET-BK a crescut cu 1,08%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 58,6 milioane lei (13 milioane euro), cu o trime peste rulajul de marţi, de 43,7 milioane lei (9,7 milioane euro). Tranzacţii mai mari decât cele de miercuri au fost realizate pe 9 decembrie, când bursa a consemnat o lichiditate de 84 milioane lei (18,8 milioane euro).

Statisticile BVB arată un rulaj de 365,3 milioane lei (82 milioane euro) în data de 12 decembrie, însă 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro) din această sumă reprezintă valoarea unui plasament privat prin care Fondul Proprietatea a vândut tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz.

Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de miercuri au reprezentat transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (19,4 milioane lei, din care două deal-uri de 7,1 milioane lei), Erste (7,5 milioane lei), BRD (5,3 milioane lei, inclusiv două deal-uri de 4,5 milioane lei), Romgaz (4,9 milioane lei), Transelectrica (4,6 milioane lei), Transgaz (3,4 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,59%, la 0,845 lei, iar acţiunile Erste au continuat să urmeze linia de la Viena şi au urcat cu 4,8%, la 125,75 lei. În şedinţa precedentă, titlurile băncii austriece au avansat la Bucureşti cu aproape 6%.

În creştere vizibilă au încheiat ziua şi titlurile BRD, care au avansat cu 3,43%, la 9,34 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Nuclearelectrica (2,6 milioane lei, din care trei deal-uri de 2,1 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei), OMV Petrom (1,5 milioane lei), SIF Transilvania (1,2 milioane lei), SIF Moldova (1,1 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,1 milioane lei).

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au avansat cu 0,4%, la 0,0505 lei, pe cel mai ridicat rulaj din ultimul an şi patru luni, de 207.000 de lei.

În şedinţa precedentă, preţul acestor acţiuni a urcat cu aproape 15%, după ce premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a afirmat la finalul anului trecut că investiţiile din acest an ale Rompetrol în România vor depinde de semnarea memorandumului.

În piaţă mai sunt disponibile la tranzacţionare aproape 0,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni. Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.Acţiunile Electroputere (EPT) şi Amonil (AMO) au urcat cu 15% şi, respectiv, cu 13,21%, deşi companiile nu au făcut niciun anunţ care să determine aceste evoluţii. Titlurile Electroputere sunt pe creştere încă de la jumătatea lunii decembrie, iar de la acel moment cotaţia a urcat de 3,3 ori, însă evoluţia nu a fost determinată de vreun anunţ al companiei.

„Cred că creşterile sunt pur speculative, mai ales dacă ne uităm la volumele de tranzacţionare înregistrate pe aceste acţiuni”, a mai spus brokerul.

Investitorii au transferat miercuri acţiuni Electroputere de 62.000 de lei, iar evoluţia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de doar 44.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 231.000 de lei, faţă de 152.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau creşteri cuprinse între 0,2% şi aproape 2%.