Bursa a crescut uşor, pe o lichiditate foarte redusă
Pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea „Internaţionale” sunt listate acţiuni emise de 79 de companii.
După primele minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, erau în creştere cu câte 0,2%.
La ora 10:10, indicele BET-FI avansa cu 0,23%. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) sunt suspendate şi vineri de la tranzacţionare pentru informarea investitorilor cu privire la hotărârile AGA derulată joi.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,19%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Titlurile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat cea mai vizibilă creştere din piaţă, de 6,23%, şi au ajuns la 0,058 lei, pe al doilea rulaj de la BVB, de 53.000 de lei.
Potrivit proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, Banca Comercială Carpatica estimează pentru acest an un profit de 17 milioane lei (3,9 milioane euro), calculat conform standardelor internaţionale de rapotare (IFRS), după ce în precedenţii trei ani a înregistrat pierderi. Până la începutul acestui an, Carpatica a calculat rezultatele luând în considerare standardele de raportare locale (RAS). Din acest an, toate băncile utilizează standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS).
Tranzacţiile realizate la Bursă în primele minute au cumulat doar 237.000 de lei (54.000 de euro), sumă din care 55% au reprezentat valoarea transferurilor cu acţiuni Fondul Proprietatea, de 130.000 de lei.
Titlurile FP au crescut cu 0,35%, la 0,568 lei.
Bursele europene au deschis vineri în scădere cu până la 0,2%. Pieţele au fost influenţate de publicarea unor date sub aşteptări privind economia Chinei, care a crescut în primul trimestru cu 8,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Acesta este cel mai redus avans din ultimii trei ani şi a accentuat temerile investitorilor privind frânarea principalului motor de creştere economică mondială.