Bursa a crescut uşor, pe un rulaj de doar 9,7 milioane lei
Piaţa a stagnat în prima oră, iar apoi a început să crească uşor şi, la fel ca în precedentele şedinţe, atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare de peste două ori mai redusă decât rulajul de joi, de 22,9 milioane lei (5 milioane euro). Aproape 72% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (3,1 milioane lei), Banca Transilvania (2,3 milioane lei) şi Erste (1,4 milioane lei).
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat în creştere cu 0,49%, revenind după corecţia de 3,33% înregistrată joi. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,51 lei.
În şedinţa de joi, investitorii au dus preţul în jos după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat, miercuri, o hotarâre AGA prin care Templeton a fost numit administrator. După decizia instanţei, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent. Titlurile FP au fost oprite miercuri de la tranzacţionare pentru anunţarea deciziei instanţei şi au revenit joi la transfer.
„Este foarte probabil ca reacţia de joi să fi fost speculativă şi scăderea să fi fost determinată de investitorii cu un nivel emoţional mai dezvoltat. Prin urmare, vineri am avut parte de o revenire a cotaţiei nu într-un mod spectaculos, dar aceasta arată că cei interesaţi să cumpere nu au dispărut, ci doar valorifică orice ocazie de a achiziţiona cât mai avantajos”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,76%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,73% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,64%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,26% peste ziua precedentă.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 0,75%.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 111.000 de lei, sumă cu puţin peste rulajul de joi, de 103.000 de lei.
Titlurile Albalact (ALBZ) au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 63.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,69%, la 0,132 lei.
Brokerul crede că piaţa de capital este afectată de medatizarea informaţiilor privindu-l pe fostul director general şi preşedinte CA al bursei de la Sibiu Cristian Sima.
„Foarte mulţi dintre cei interesaţi de piaţa de capital s-ar putea să nu facă diferenţe între o activitate desfăşurată de o societate de brokeraj aflată sub incidenţa legislaţiei româneşti şi sub supravegherea CNVM şi o societate care este doar prezentă în România şi desfăşoară activităţii care nu sunt sub supravegherea CNVM. Punându-se semnul egal în această situatie este evident că pot apărea îndoieli şi întrebări suplimentare din partea investitorilor şi potenţialilor investitori. Însă, majoritatea societăţilor de brokeraj au o politică transparentă în ceea ce priveşte informaţiile pe care le pot oferi şi cred că investitorii, dar şi cei interesaţi de acest domeniu, nu vor trebui să facă eforturi suplimentare în a se informa de o manieră cât mai pertinentă”, a mai spus Bărbulescu.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 0,3%.