Bursa a crescut uşor, pe un rulaj de numai 9 milioane lei
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, la fel ca în precedentele şedinţe.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,05%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,37% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), avansa cu 0,89%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în urcare cu 0,22%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 1,03%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 9 milioane de lei (2 milioane de euro), valoare cu 7% sub rulajul de vineri, de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro). Pe segmentul destinat obligaţiunilor, au fost realizate cinci operaţiuni cu titluri de stat în valoare de 3,1 milioane de lei (683.000 de euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 3,5 milioane lei şi, respectiv, 1,4 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,49%, la 0,5125 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avansat cu 2,68%, la 0,575 lei.
„SIF Transilvania are cel mai mare profit dintre SIF-uri, iar discount-ul faţă de activul net este de aproximativ 45%. Dacă facem un calcul simplu, vom vedea că dacă SIF Transilvania îşi va menţine politica de dividend şi anul viitor randamentul dividendului va fi asemănător cu cel din acest an, de peste 20%. Astfel, cred că acţiunile SIF Transilvania vor fi intens tranzacţionate până în primăvara anului viitor, deoarece mulţi investitori se orienteză către companiile cu randament bun al dividendului. Intensificarea cumpărărilor efectuate de persoanele iniţiate ne arată faptul că aceştia au încredere într-o evoluţie pozitivă în următoarele luni”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
Aproape 9% din lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost asigurată o tranzacţie cu 2% din titlurile Prodvinalco (VAC), de 665.000 de lei. La finalul şedinţei. acţiunile producătorului de băuturi alcoolice consemnau un rulaj de 776.000 de lei, şi erau cotate la 1,82 lei, preţ în creştere cu 26,39%. Titlurile firmei sunt tranzacţionate pe segmentul titlurilor Nelistate, unde lichiditatea este de regulă foarte redusă.
Firma derulează în prezent un program de răscumpărare a propriilor acţiuni, operaţiune în care fondul de investiţii Broadhurst a ieşit din acţionariat, vânzând 8,7% din titlurile Prodvinalco, la un preţ de aproximativ 2 lei/acţiune.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii a u transferat în total acţiuni de 708.000 de lei, valoare de aproape şapte ori peste rulajul de vineri, de 111.000 de lei.
Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 37% de un deal cu 21% din acţiunile firmei imobiliare Perom Cluj Napoca (PERO), în valoare de 265.000 de lei. Tranzacţia a fost realizată la 2,5 lei, cotaţie cu 25% peste preţul celui mai recent transfer de pe piaţa principală, înregistrat în data de 26 iulie.
„Piaţa se află într-o stare de consolidare şi de aşteptare a unor noi vectori care să ne propulseze la alte niveluri. După confirmarea aşteptărilor legate de politica Băncii Centrale Europene şi Fed (banca centrală din SUA – n.r.), acum privirile sunt aţintite către rezultatele financiare ale companiilor din SUA şi asupra indicatorilor macroeconomici atât din Europa, cât şi de peste ocean. În măsura în care aceste date vor confirma în perioada următoare, cred că ne putem aştepta la un apetit mai mare din partea investitorilor pentru piaţa locală şi o evoluţie pozitivă. După publicarea rezultatelor financiare ale companiilor locale la nouă luni, investitorii se vor orienta mai mult asupra emitenţilor care vor oferi un randament bun al dividendului”, a mai spus brokerul.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%. Evoluţia pieţelor a fost susţinută dimineaţă de publicarea unor date privind economia Chinei, iar după ora 15:30 de publicarea unor informaţii privind evoluţia vânzărilor retail şi industriei manufacturiere din SUA.