Bursa a crescut uşor, pe un rulaj de sub 10 milioane de lei

Economica.net
06 11. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Bursa a revenit pe verde încă din primele minute, piaţa urmând evoluţia burselor vest-europene, însă într-un ritm mai lent. Totodată, în piaţă au fost plasate puţine ordine de tranzacţionare şi pentru volume reduse.

Directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, spune că rezultatul alegerilor din SUA ar putea determina doar o reacţie emoţională în rândul speculatorilor care activează pe bursa din România.

„Piaţa din România, din păcate nu va fi influenţată în nici un fel, poate la nivelul speculatorilor, mizând pe reacţia emoţională. Dacă Obama va fi reales atunci înseamnă că vom vedea continuitatea stilului actual, care înseamnă o mai mare implicare socială a statului american, de tipul democraţiilor europene. Alegerea lui nu va avea nici o influenţă asupra pieţelor. Pe de altă parte, alegerea lui Romney va influenţa puternic pieţele în sensul creşterii lor. Om de dreapta, republican, el va favoriza mediul de afaceri în detrimentrul politicilor sociale. Şi este relativ clar cine va câştiga, pentru că în momentul de faţă câştigătoare sunt politicile sociale”, a declarat Nilaş pentru MEDIAFAX.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,17%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,15%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,29%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 1,51%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,28%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 45% peste cea de luni, de 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 1,9 milioane lei şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Titlurile băncii au crescut cu 0,33%, la 1,191 lei, iar acţiunile companiei energetice au avansat cu 0,48%, la 0,418 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 1,2 milioane lei, iar preţul a crescut nesemnifiactiv, cu 0,09%, la 0,5375 lei.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat pentru aproape 9 milioane lei (2 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 647.000 de lei, valoare aproape dublă faţă de rulajul şedinţei precedente, de 335.000 de lei.

Carsten Hesse, strategist la firma cehă de brokeraj Wood&Company, crede că piaţa din România va continua să urmeze linia burselor externe, însă strategiile investitorilor vor fi influenţate şi de rezultatul alegerilor parlamentare care vor avea loc în decembrie.

„În general, economia SUA este pe o cale bună de recuperare, însă cea mai mare incertitudine cu privire la economia SUA este reprezentată de vârful fiscal (expirarea la finele anului curent a unor programe bugetare de susţinere, adoptate de administraţia Bush în 2008 şi prelungite de administraţia Obama în 2010 – n.r.) de anul viitor şi de modul în care administraţia va reuşi să abordeze deficitul ridicat şi nesustenabil. În ultimii 100 de ani, în anii electorali în 65% din cazuri indicele S&P500 a atins nivelurile maxime anuale în lunile noiembrie şi decembrie, ceea ce este un semn pozitiv”, a afirmat Hesse.

În scenariul în care Obama va fi reales, analistul crede că pe termen scurt bursele vor creşte, însă atenţia investitorilor se va muta pe problema vârfului fiscal.

„Va fi mult mai dificil de rezolvat dacă Obama va fi preşedinte, având în vedere că republicanii au majoritatea în Congres şi vor să taie taxe şi cheltuieli, în timp ce Obama vrea să majoreze taxele”, a afirmat Hesse.

Alegerea lui Romney ar putea fi primită cu bucurie de investitorii de pe pieţele de acţiuni şi de bănci, având în vedere că acesta este orientat mai mult spre mediul de afaceri şi, astfel, problema vârfului fiscal ar fi eliminată, bursele ar urca susţinut şi dolarul s-ar aprecia.

Totodată, anul viitor ar putea fi marcat de incertitudini privind un război între Iran şi Israel, o deteriorare a relaţiilor cu Rusia. Incertitudinile ar plasa şi asupra programului de relaxare cantitativă derulat de banca centrală a SUA cu efect final stimularea economiei, având în vedere că Romney este împotriva acestui program.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%, în aşteptarea rezultatului votului din SUA.