Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere şi, la fel ca în precedentele şedinţe, volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,21% peste închiderea de luni.
Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,26%.
Totodată, indicele extins BET-XT s-a plasat cu 0,49% peste şedinţa precedentă, iar indicele extins BET-BK a crescut nesemnificativ, cu 0,07%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, Erste şi Transelectrica, aceste titluri asigurând în total peste 90% din rulajul pieţei. Acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat un rulaj de 4,9 milioane lei (din care un deal de 1,1 milioane lei), în timp ce transferurile cu titlurile Erste şi Transelectrica au cumulat câte 3,1 milioane lei. Un deal a fost realizat şi cu acţiunile Transelectrica, pentru 442.000 de lei.
Astfel, rulajul pieţei a urcat la 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro) şi a fost aproape dublu faţă de cel din perioada similară a şedinţei precedente, de doar 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6475 lei, în prima parte a şedinţei, iar titlurile Transelectrica au avansat cu 1,17%, la 12,97 lei.
În acelaşi timp, acţiunile Erste au scăzut cu 1,71%, la 97,5 lei (22,21 euro), urmând evoluţia de pe piaţa de la Viena, unde au coborât cu 2,56%, la 22,26 euro.
Banca austriacă a publicat marţi dimineaţă rezultatele financiare înregistrate în primul semestru. Profitul Erste Group Bank a scăzut cu 33%, la 301,2 milioane euro, în principal ca urmare a unor efecte extraordinare, iar grupul austriac anticipează pentru acest an îmbunătăţirea situaţiei riscului în România şi reiterează că BCR va reveni pe profit în 2013.
În pofida unei scăderi a costurilor operaţionale, profitul operaţional al Erste a scăzut cu 6,1% în perioada analizată, de la 1,75 miliarde euro la 1,64 miliarde euro, pe fondul unui venit operaţional mai redus.
Acţiunile BRD (BRD) au avansat cu 2,35%, la 7,88 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 348.000 de lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în stagnare, iar piaţa de la Londra avansa foarte uşor, cu 0,1%. În acelaşi timp, pieţele din Europa Centrală şi de Est consemnau o evoluţie mixtă, cu variaţii de până la 0,4%.