Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile OMV Petrom şi titlurile a patru SIF-uri

Bursa a crescut cu 0,25%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar deal-uri cu titluri OMV Petrom, precum şi tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea şi a patru dintre cele cinci SIF-uri au ridicat lichiditatea la 32 milioane lei.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 15:37
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile OMV Petrom şi titlurile a patru SIF-uri

La fel ca în precedentele şedinţe, piaţa a fost marcată de apatie, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare continuând să transfere acţiunile fără vreo reacţie la factorii şi evenimentele de pe plan intern.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31,7 milioane lei (7 milioane euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul şedinţei anterioare, de numai 16,7 milioane lei (3,7 milioane euro). Peste 91% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de cinci deal-uri cu 0,056% din titlurile OMV Petrom (12,6 milioane lei), precum şi de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (5,4 milioane lei), SIF Oltenia (3,4 milioane lei), SIF Moldova (2,7 milioane lei), SIF Banat-Crişana (2,4 milioane lei) şi SIF Transilvania (2,3 milioane lei).

Un rulaj mai mare decât cel de marţi a fost înregistrat la finele lunii noiembrie, când transferurile au însumat 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro).

„România nu a reintrat pe radarul fondurilor mari de investiţii deoarece nu avem un program prin care să atragem atenţia asupra pieţei de capital din România. Nu există nimic la orizont. Au rămas foarte puţini investitori şi acest lucru îl putem observa după volumele scăzute din ultimele şase luni. Nu am avut o reacţie la deznodământul alegerilor parlamentare deoarece nu mai are cine să reacţioneze. Dacă am fi avut tranzacţii de 50 milioane lei, am fi avut şi reacţii atât pozitive, cât şi negative, deoarece erau păreri diferite în rândul investitorilor. Astfel, avem prea puţine păreri şi prea puţini investitori care au o miză în segmentul pieţei de capital”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Brokerul crede că bursa locală se află în plin proces de reaşezare a portofoliilor, o parte dintre investitori reducându-şi portofoliile şi ieşind din piaţa din România, iar alţii cumpără pachetele disponibile.

„Vânzătorii vând încet pentru că nu au cui să cedeze volume mari, iar cumpărătorii aduc lichidităţi, însă puţine, şi la rândul lor nu accelerează achiziţiile. Este un joc de-a şoarecele şi pisica. Partea pozitivă este că există cumpărători chiar şi pe lichiditatea aceasta mică”, a adăugat Ceuca.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,5%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,8% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,63%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,13%.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,24%.

„Dacă viitorul Guvern va arăta în câteva luni că este capabil să se organizeze, că poate să dea primul ministru, că se pot face paşi pentru aprobarea bugetului statului în formă finală, nu cum este acum de principiu, şi poate rezolva problemele guvernamentale şi economice, cu siguranţă vom vedea şi reacţiile pe măsură pe bursă. Răspunsul îl vom avea în câteva luni. Nimic nu se poate face peste noapte, dar în acelaşi timp dacă vom vedea paşi mici vom avea cu siguranţă şi reacţii pozitive pe piaţă. Pentru a putea reatrage atenţia asupra bursei locale trebuie să facem ceva şi din interior. Un program de privatizări cu termene fixe sau un buget multianual ar putea readuce investitori interni, precum şi externi înapoi spre piaţa de capital românească”, a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5,4 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,538 lei.

La finalul şedinţei, rulaje de peste 500.000 de lei mai înregistrau doar acţiunile emise de 7 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei Rasdaq a urcat la 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro) şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni datorită unui deal cu 15,67% din acţiunile Albalact pentru 10,6 milioane lei (2,3 milioane euro).

Un rulaj mai mare decât cel de marţi a fost înregistrat pe 10 septembrie, când lichiditatea a fost de 18,7 milioane lei (4,1 milioane euro), pe fondul unei tranzacţii prin care omul de afaceri Ioan Niculae a mutat pachetul de pe o firmă pe alta de acţiuni deţinut la Giurgiu Nav, reprezentând de 92,54% din capitalul social. Tranzacţia de atunci a fost realizată pentru 17,3 milioane lei (3,8 milioane euro).

Deal-ul cu acţiunile Albalact a fost realizat la câteva minute după tranzacţiile negociate cu pachetele mai mari de titluri OMV Petrom, astfel că transferurile pot însemna ieşirea unui fond din acţionariatul celor două companii.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...