Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondul Proprietatea şi deal-uri cu titluri BRD

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,21%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi două deal-uri cu titluri BRD (BRD) au asigurat peste trei sferturi din lichiditatea de doar 10,6 milioane lei.
Economica.net - vin, 05 iul. 2013, 14:27
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondul Proprietatea şi deal-uri cu titluri BRD

Piaţa a fost uşor pe verde încă din primele minute, însă, la fel ca în precedentele şedinţe, cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare.

Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Cred că evoluţia pieţelor de capital pe mapamond în perioada recentă este determinată, în primul rând de factori macro-financiar fundamentali şi, într-o măsură mai redusă, de perioada de concedii. Încă din primăvară am asistat la semnale de volatilitate pe pieţele financiare internaţionale: pe piaţa de bunuri în aprilie; pe piaţa de obligaţiuni în mai; pe piaţa monetară în iunie; pe pieţele de acţiuni în ultimele săptămâni. Mă refer la scăderea dramatică a cotaţiilor la aur, la creşterea randamentelor la titlurile de stat, scăderi pe pieţele de acţiuni, dar şi la semnale de criză de lichiditate pe piaţa Chinei. Printre factorii care au condus la aceste evoluţii recente menţionez în primul rând aşteptările cu privire la viitoarele decizii de politică monetară din SUA (este evident în acest moment că ne apropiem de finalul expansionismului monetar fără precedent implementat de Fed din 2008 până în prezent)”, a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

Alţi factori care au influenţat pieţele internaţionale în ultima perioadă sunt „războiul valutar mocnit între principalele blocuri economice”, în contextul divergenţelor economice dintre acestea, precum şi problemele structurale cu care se confruntă economiile emergente , potrivit analistului.

„Pieţele emergente şi de frontieră sunt cele mai afectate atât din punct de vedere al rulajelor, dar şi a ritmului de evoluţie. Spre exemplu, indicii din China şi Brazilia au scăzut cu peste 20% din maximele atinse în urmă cu câteva luni, în timp ce pe piaţa de la Bucureşti rulajele s-au diminuat. Strict, pe piaţa noastră am putea considera şi o serie de aspecte care au redus interesul investitorilor. În primul rând, acordul cu FMI a fost încheiat şi vor urma negocieri pentru un nou acord, iar indulgenţa FMI în evaluarea acordului terminat s-ar putea transforma în negocieri dificile pentru o nouă înţelegere, România trebuie să implementeze în continuare o serie de reforme structurale. Totodată, au fost anunţate listări ale unor pachete la companii controlate de stat. Am putea asista la o revenire temporară a volumelor în momentul IPO-ului Nuclearelectrica (ofertei publice iniţiale în vederea listării – n.r.). Însă, o revenire sustenabilă a volumelor este dependentă de depăşirea incertitudinilor macro-financiare externe, precum şi de încheierea unui nou acord cu FMI şi măsuri concrete în direcţia dezvoltării pieţei de capital”, a adăugat Rădulescu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,35%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,5%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,57% peste nivelul de joi.

Indicele extins BET-XT a urcat cu 0,25%, în timp ce indicele extins BET-BK a crescut cu 0,16%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro), valoare cu 41% sub rulajul şedinţei precedente, de 17,9 milioane lei (4 milioane euro). Peste trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei) şi două deal-uri cu acţiuni BRD (1,5 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,47%, la 0,6215 lei, iar deal-urile cu titlurile băncii au fost realizate la 7,5 lei, preţ similar ultimei cotaţii de joi din piaţa principală.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 522.000 de lei, faţă de 210.000 de lei în şedinţa precedentă.

„Înclin să cred că din perspectiva macro-financiară internaţională vom asista la volatilitate pe pieţe în lunile următoare, determinată de preocupărilor cu privire la capacitatea Fed de a convinge pieţele. De asemenea, urmează alegeri în Germania în septembrie, iar în China s-a intensificat decalajul între evoluţia indicatorilor macroeconomici şi discursul liderilor politici”, a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu 0,3% – 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...