Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Oltenia şi Impact
La fel ca în şedinţele precedente, piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, iar volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 500.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Lichiditatea destul de slabă de la BVB este cauzată de faptul că nu există noutăţi legate de emitenţi. În plus, se pare că investitorii aşteaptă ofertei Romgaz. Calculele privind vânzarea unor acţiuni din portofolii pentru a subscrie la ofertă cred că se vor face abia după publicarea detaliilor operaţiunii. Aceste detalii vor revigora lichiditatea pieţei. În plus, comunicatele cu privire la rezultatele financiare din al treilea trimestru (în perioada 25 octombrie – 15 noiembrie – n.r.) vor conduce la creşterea volatilităţii pe anumiţi emitenţi”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,61%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu numai 0,1% peste şedinţa precedentă.
Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,55%.
Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, care au crescut cu 0,54% şi, respectiv, cu 0,25%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,6 milioane lei (4,2 milioane euro), sumă cu aproape două treimi peste rulajul de marţi, de numai 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea de miercuri au reprezentat transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (10,3 milioane lei, din care un deal de 4,6 milioane lei), cu titluri SIF Oltenia (2,5 milioane lei, din care două deal-uri de 1,6 milioane lei) şi operaţiuni cu 2,85% din titlurile Impact (1,2 milioane lei).
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,22%, la 0,7895 lei, şi s-au apropiat uşor de noul maxim istoric atins în primele minute ale şedinţei de vineri, de 0,8095 lei.
Investitorii au suprasubscris cu 22% oferta de cumpărare lansată marţi de Fondul Proprietatea (FP) pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din titluri, doar din trei ordine fiind depăşit cu 5% volumul de acţiuni pe care FP îl vizează în această operaţiune. Oferta a început marţi, iar în primele două zile au fost plasate 211 ordine pentru 735,6 milioane de acţiuni, reprezentând 5,34% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei.
„Oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea nu a perturbat mersul în sus al acţiunii FP pe piaţa principală. Această evoluţie se datorează, cred, portofoliului consistent pe care îl deţine FP, precum şi posibilelor listări viitoare ale emitenţilor din respectivul portofoliu. Nu cred că se vor putea face speculaţii cumpărând acum din piaţă şi vânzând la ofertă. În schimb, cei care au acţiuni FP îşi asumă blocarea întregului pachet în oferta, iar după încheierea ofertei, cei care doresc îşi vor reîntregi portofoliile prin cumpărarea din piaţă”, a mai spus brokerul.
Acţiunile Impact au încheiat ziua la 0,22 lei, preţ similar ultimei cotaţii de marţi şi celei propusă de omul de afaceri Gheorghe Iaciu în oferta de preluare pe care a lansat-o pentru un pachet reprezentând aproape 61,7% din titlurile dezvoltatorului imobiliar. Oferta de preluare s-a încheiat miercuri.
Iaciu a cumpărat marţi şi miercuri acţiuni direct din piaţă 2,86% din titlurile Impact, pentru 1,2 milioane lei (280.000 de euro), potrivit unor raportări transmise bursei de intermediarul operaţiunilor, casa de brokeraj Swiss Capital. Iaciu a ajuns să deţină, astfel, peste 41% din acţiunile Impact.
Cu drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica în oferta pentru listare au fost realizate, miercuri, 73 de operaţiuni în valoare cumulată de 173.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,18%, la 11,27 lei.
Cotaţia este cu 0,62% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 3,74% şi, respectiv, cu 9,4%.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 521.000 de lei, faţă de 348.000 de lei în şedinţa de marţi.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,4%, în timp ce piaţa de la Paris era în scădere cu 0,3%. Pieţele fost pe scădere până aproape de ora 16:30, însă apoi au urmat linia burselor din SUA, investitorii mizând pe un acord în Congres pentru soluţionarea datoriei SUA.