Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 49,82 milioane lei ( 11,25 milioane euro), valoare cu 85% peste rulajul şedinţei precedente, de 27 milioane lei (6,1 milioane euro). Cele mai lichide titluri din piaţa principală au fost Fondul Proprietatea ( 9,72 milioane lei) şi Erste Bank (4,51 milioane lei).
Piaţa a deschis în urcare încă de la începutul zilei, însă investitorii au vizat un număr restrâns de acţiuni.
„Investitorii au continuat să rămână în expectativă şi în şedinţa de astăzi (joi, n.r), chiar dacă din direcţia pieţelor globale am fost transmise semnale pozitive. Probabil din cauza prudenţei, jucătorii au intrat timid la cumpărare, însă aprecierile titlurilor au fost în cele mai multe cazuri nesemnificative comparativ cu creşterile văzute în alte pieţe. Totuşi, acţiunile din sistemul bancar au ieşit în evidenţă, acestea fiind influenţate cel mai probabil de publicarea rezultatelor financiare din prima jumatate a anului”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Acţiunile BRD au închis piaţa principală la 7,88 lei, în creştere cu 0,38% faţă de miercuri, iar ultimul transfer negociat a fost perfectate la un preţ de 7,85 lei, în stagnare faţă de închiderea de miercuri.
BRD – Groupe Societe Generale (BRD) a raportat, joi dimineaţă, un profit net de 62 milioane de lei pentru primul semestru, în creştere cu 58% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, iar volumul creditelor acordate s-a diminuat cu 1%.
Tot joi, Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primele şase luni un profit net de 180,19 milioane lei (41 milioane euro), nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce activele totale au crescut cu 2% faţă de finalul anului trecut, la 30,12 miliarde lei.
Acţiunile băncii au închis în creştere cu 4,76%, la 1,299 lei, pe un rulaj de numai 614.000 lei.
„Cred că este temporară creşterea acestor acţiuni, ea putând continua doar dacă vom vedea în toată piaţa o susţinere continuă din partea cumpărătorilor. Cum acest lucru este puţin probabil pe perioada verii, cred că vom vedea şi în perioada imediat următoare tot o stare de acalmie şi de prudenţă din partea investitorilor, cu surprize notabile doar dacă acestea vor fi determinate de factori externi”, a spus Mureşian.
Acţiunile Fondului Proprietatea, cele mai lichide din piaţă principală, au crescut cu 0,23%, la 0,651 lei, iar deal-urile au fost realizate la acelaşi preţ.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,55%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,02%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,4% peste nivelul de miercuri.
Indicele extins BET-XT a urcat cu 1,3%, în timp ce indicele extins BET-BK a crescut cu 0,81%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de98.000 de lei, faţă de 36.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în creştere cu până la 1,55%, iar acţiunile de pe Wall Street au început şedinţa de joi tot în urcare, după ce Rezerva Federală (Fed) a reiterat că va continua măsurile de stimulare, iar cererile de şomaj au scăzut în SUA la minimul ultimilor cinci ani.