Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,87%, într-o piaţă unde atenţia investitorilor continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar câteva deal-uri cu titluri OMV Petrom (SNP), Biofarm (BIO), SIF Muntenia (SIF4), SIF Moldova (SIF2) şi Transgaz (TGN) au asigurat peste jumătate din rulaj.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 15:52
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute şi, la fel ca în zilele anterioare, volumele de tranzacţionare de pe piaţa principală au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

„Creşterile mari de la începutul anului, atât pe piaţa locală, cât şi pe cele internaţionale, creează un sentiment de tensiune şi motivează tot mai multe teorii de posibile corecţii. În lipsa unor confirmări, cred că există un stres pentru posibilii vânzători care deocamdată par să fie dispuşi să mai aştepte. Pe de altă parte, cumpărătorii cred că sunt inhibaţi de atingerea unor praguri, multe dintre acţiuni atingând zona de maxim a ultimilor doi ani. Rezultatul lichiditate în scădere pe majoritatea acţiunilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,43% peste nivelul de luni, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era pe plus cu 0,39%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,16%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,22%, iar indicele BET-NG, care relectă evoluţia acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 2,07%.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au uract cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Tranzacţiile cu acţiunile Rompetrol Rafinare au cumulat doar 128.000 de lei.

Unii investitori au ridicat preţurile ca reacţie la un interviu acordat Bloomberg de către vicepreşedintele senior al Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

„În situaţia în care kazahii ar răscumpăra acţiunile de la stat, devine tot mai probabilă o ofertă de preluare, preţul aşteptat fiind peste cel la care se tranzacţioneaza acum titlurile Rompetrol Rafinare. Probabil că şi în următoarele şedinţe vom vedea o volatilitate ridicată pe acest emitent şi volume în creştere”, a mai spus Tihon.

Acţiunile libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat marţi doar acţiunile emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31,4 milioane lei (7,2 milioane euro), valoare aproape dublă faţă de rulajul de luni, de doar 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni OMV Petrom (9,1 milioane lei), Biofarm (2,7 milioane lei), SIF Muntenia (2,2 milioane lei), SIF Moldova (1,6 milioane lei) şi Transgaz (846.000 de lei).

„Titlurile Biofarm sunt în continuare în atenţia SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia, cele două sosicetăţi fiind cumpărători activi după cum rezultă din raportările transmise bursei. În ceea ce priveşte acţiunile OMV Petrom, deal-urile nu ar trebui considerate o surpriză, având în vedere că aceasta este o acţiune care probabil se găseşte în cele mai multe portofolii”, a afirmat brokerul.

Tranzacţia negociată cu titlurile OMV Petrom a fost realizată la preţul de 0,4479 lei/acţiune, respectiv cu 0,43% peste nivelul de luni. Pe piaţa principală, cotaţia acestor acţiuni a stagnat la 0,446 lei, pe un rulaj de 740.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 4,8 milioane lei şi, respectiv, de 1,7 milioane lei. Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a scăzut cu 0,25%, la 0,598 lei, iar cea mai recentă operaţiune cu titlurile băncii a fost realizată la 1,425 lei, cotaţie cu 1,06% peste închiderea de luni.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 862.000 de lei, sumă de aproape cinci ori peste rulajul de luni, de 177.000 de lei.

Lichiditatea de marţi a fost salvată de transferuri cu 1,4% din acţiunile firmei Bucur Obor (BUCU), care operează centrul comercial cu acelaşi nume din Capitală. Tranzacţiile au cumulat 656.000 de lei, iar preţul a crescut cu 2,72%, la 3,4 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene avansau cu până la 1,1%. Pieţele au revenit uşor încă de la deschidere, după ce luni au consemnat cel mai sever recul din ultimele trei luni, influenţate de corecţiile înregistrate de acţiunile băncilor spaniole şi italiene, pe fondul incertitudinilor politice din cele două ţări.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...