Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat doar de trei acţiuni
Piaţa a oscilat uşor încă din primele minute, iar la închidere indicele BET-C era cu numai 0,21% peste nivelul din şedinţa anterioară.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,33% peste joi.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în urcare cu 0,31%.
Fluctuaţii uşoare au înregistrat şi cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 0,17% şi, respectiv, cu 0,25%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Oscilaţiile reduse au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte mici de acţiuni, în prima parte a zilei rulaje de peste 100.000 de lei înregistrând titluri emise de 5 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.
„Volumele reduse înregistrate în această săptămână şi ordinele destul de mici de pe ambele părţi arată că încă se aşteaptă un trend pe pieţele mari. Chiar dacă se aşteaptă o scădere şi o volatilitate, lucrul acesta nu se întamplă încă. Probabil că în câteva zile volumele vor creşte din nou indiferent de direcţia în care se va mişca piaţa”, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.
Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă la jumătatea celei de joi, de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro). Aproape 80% din rulajul de vineri a fost asigurat de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,5 milioane lei, din care două deal-uri de 4,5 milioane lei) şi deal-uri cu acţiunile Băncii Transilvania (717.000 de lei) şi Bursa de Valori Bucureşti (656.000 de lei).
Cel mai recent transfer cu titlurile Fondului a fost realizat la 0,703 lei, preţ cu 0,43% peste nivelul de joi.
„Este clar că preţul se consolidează în jurul valorii de 0,7 lei/acţiune, care în opinia mea este un preţ corect şi ar fi trebuit atins încă de la listare. Văd că se fac zilnic dealuri pe FP, care chiar dacă nu sunt foarte mari menţin o lichiditate crescută a acestui titlu. Observ că nu mai sunt nici raportări de tranzacţii realizate de persoane iniţiate, ceea ce mă face să cred că sunt alţi jucători intraţi de vreo două – trei luni”, a afirmat brokerul.
Acţiunile BVB au continuat evoluţia din precedentele două zile şi au urcat cu 1,12%, la 24,29 lei, însă volumele au scăzut pe piaţa principală. Acesta este cel mai mare preţ de închidere al titlurilor BVB din 21 august 2012, când cotaţia de la finalul şedinţei a fost de 24,39 lei.
În ultimele două şedinţe aceste titluri au avansat cu 7,11%, în urma avizului acordat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.
„Aş spune că acţiunea BVB este cam la preţul maxim potenţial şi nu cred că va depăşi 26 lei, doar dacă nu intră toată piaţa în rally, ceea ce este cam greu la noi. Probabil că creşterea este susţinută de încrederea în viitoarele performanţe ale noului director general, însă este posibil ca la această evoluţie să contribuie şi unele case de brokeraj care vând din acţiunile BVB la un preţ negociat dinainte”, a mai spus Dragolea.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 686.000 de lei, faţă de 3,1 milioane lei în şedinţa precedentă. Peste trei sferturi din rulajul de joi a fost asigurat de un deal cu 5% din titlurile firmei Perla Covasnei (1,2 milioane lei) şi tranzacţii cu 13,51% din acţiunile Amplo Ploieşti (1,1 milioane lei).
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,3%.