Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut de acţiunile FP, Erste şi câteva deal-uri

Economica.net
29 04. 2013
bursa_de_valori_bucuresti__bvb__bursa_39122000_18171800_26310300

Aproape jumătate dintre acţiunile companiilor listate la BVB sunt suspendate de la tranzacţionare, majoritatea pentru întrunirea adunărilor generale ale acţionarilor şi pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile luate în AGA.

Atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, acestea înregistrând volume mai ridicate de tranzacţionare. La finalul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat doar 15 acţiuni.

„Perioada actuală în care majoritatea companiilor au programate adunările generale ale acţionarilor este caracterizată în fiecare an de o stare de amorţeală a pieţei. Investitorii aşteaptă să vadă rezultatul evenimentelor, îşi regândesc strategiile investiţionale şi adoptă noi poziţii în funcţie de impactul informaţiilor venite de la adunări. În aceste condiţii, nu este de mirare că piaţa a intrat într-un con de umbră, iar dacă luăm în considerare şi vacanţele programate zilele acestea cu ocazia sărbatorii Pascale, nu cred că ne putem aştepta la o modificare substanţială a climatului”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,36%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, era cu 0,21% peste nivelul de vineri.

Evoluţia indicelui BET-FI a fost susţinută în principal de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 1,37%, la 0,74 lei. Cu titlurile societăţii de investiţii financiare au fost realizate transferuri în valoare cumulată de aproape 446.000 de lei.

Aceste titluri au urcat cu peste 4% în primele minute ale şedinţei, după ce vineri au fost oprite de la transfer pentru întrunirea AGA, în care a fost aprobată distribuirea unor dividende în valoare cumulată de 108,1 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,134 lei/acţiune. AGA a ales şi un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, în valoare brută de 0,122 lei/acţiune.

Raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor SIF Muntenia la bursă, randamentul dividendului brut care va distribuit în acest an este de peste 18%.

Indicele extins BET-XT a încheiat ziua în creştere cu 0,37%, iar indicele extins BET-BK a rămas la nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi, Fondul Proprietatea, dar şi titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,44% peste şedinţa precedentă.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,1 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul de vineri, de 30,1 milioane lei (6,9 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (12,1 milioane lei, din care un deal de 2 milioane lei), Erste Bank (5,4 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei, din care un deal de 723.000 de lei), precum şi câteva tranzacţii negociate cu titluri Transgaz (2 milioane lei), BRD (1,5 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,45%, la 0,663 lei, apropiindu-se în continuare de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia de luni este cu 1,78% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Titlurile Erste au crescut cu 0,49%, la 102,8 lei (23,8 euro), market makerii de la BVB menţinând preţul de la Bucureşti la un nivel apropiat de cel de la Viena, unde preţul a scăzut cu 0,48%, la 24 euro.

Banca a anunţat, luni dimineaţă, înaintea deschiderii şedinţei bursiere, rezultatele financiare consemnate în primul trimestru.

Profitul net înregistrat de Erste Bank după primele trei luni s-a situat la 176,2 milioane euro, faţă de 346 milioane euro perioada similară din 2012, pe fondul unei reduceri a profitului operaţional cu circa 80 de milioane euro, deşi costul riscului s-a diminuat cu aproape 180 de milioane euro.

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,03%, la 193 lei, după ce vineri au urcat cu 4,23% şi au consemnat cel mai mare rulaj din ultimii aproape trei ani în ziua din care investitorii au început să tranzacţioneze titlurile cumpărate în oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile companiei.

Evoluţia de luni a venit pe un rulaj de doar 434.000 de lei pe piaţa principală.

„Trebuie să luăm în considerare faptul că în luna mai vor veni datele de înregistrare pentru marea majoritate companiilor de la BVB. Dacă până atunci vom vedea mişcări haotice determinate de unele speculaţii ale investitorilor, cu siguranta odată ce ne vom apropia de datele exdividend, volumele în piaţă se vor creşte considerabil, iar preţurile vor intra pe o traiectorie clară. Cel mai probabil, direcţia va fi în jos dacă luăm în considerare evoluţia înregistrată de piaţă în această perioadă în anii anteriori, însă nu este exclus să vedem şi surprize”, a afirmat brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 100.000 de lei, valoare cu 36% mai decât rulajul de vineri, de 157.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, linia fiind urmată şi de pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 0,6%.