Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut doar de câteva acţiuni
Piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, interesul investitorilor fiind axat doar pe câteva dintre acţiunile de regulă lichide. Rulaje de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,7 milioane lei (6,6 milioane euro), sumă cu 31% peste lichiditatea de vineri, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro).
Aproape 70% din rulajul de luni a fost asigurat de transferuri cu titlurile Transgaz (7 milioane lei), Fondul Proprietatea (6,5 milioane lei), Erste (4,6 milioane lei) şi Banca Transilvania (2,5 milioane lei)
„Piaţa locală este reprezentată în esenţă de câteva companii, care atrag atât investitorii străini, cât şi pe cei locali. Acţiunile majorităţii companiilor mai mici nu mai prezintă interes deoarece au o lichiditate redusă şi nu pot fi tranzacţionate la volumele dorite de investitori. Odată cu o revenire substanţiala a economiei României cred că vom vedea şi creşterea interesului pentru acest gen de companii”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,26% peste nivelul de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,5%.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,77%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,39%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua în creştere uşoară, cu 0,43%, apropiindu-se de maximul istoric atins vineri, când preţul a urcat la 0,71 lei. Cel mai mare preţ plătit luni pentru aceste titluri a fost de 0,708 lei.
La închiderea pieţei principale, aceste titluri au fost cotate la 0,7065 lei, preţ cu 0,21% peste nivelul de vineri, iar operaţiunile cumulau 6,5 milioane lei.
„Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea încearcă să se consolideze în jurul nivelului de 0,7 lei, deoarece ne aflăm într-o zonă de supra-cumpărare. Rămâne de văzut dacă interesul investitorilor va reuşi să menţină preţul la aceste valori şi cred că orice veste venită dinspre Guvern în ceea ce priveşte listarea Romgaz va influenţa evoluţia acestor acţiuni”, a afirmat Necula.
Titlurile Transgaz au înregistrat cel mai ridicat rulaj din piaţa principală, de 7 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,63%, la 190,05 lei. Cele mai mari pachete de acţiuni Transgaz au fost transferate la în jurul orei 13:15, pentru aproape 5 milioane lei.
„Cred că în ultima perioadă au loc schimburi de pachete mai mari ca urmare a evenimentelor în care compania a fost implicată. După pierderea înregistrată de proiectul Nabucco, investitorii se repoziţionează în funcţie de viziunea pe care o au despre viitorul companiei”, a mai spus brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 121.000 de lei, faţă de 74.000 de lei în şedinţa precedentă.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%. Bursele au fost pe scădere uşoară încă de la deschidere, după trei săptămâni de creşteri, investitorii aşteptând, la mijlocul acestei săptămâni, minuta şedinţei de politică monetară din iulie a Rezervei Federale din SUA. Rezerva Federală va publica miercuri minuta şedinţei de politică monetară din 31 iulie, care ar trebui să ofere noi indicii privind intenţiile şefilor băncii centrale a SUA referitor la măsurile de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi.