Indicele de referinţă BET a crescut cu 8,6% faţă de 31 iulie. BET face media ponderată a variaţiilor preţurilor celor mai celor mai importante zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF).
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), este cu 8,1% mai mare.
Indicele extins BET-XT, al celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB inclusiv SIF-urile şi FP, a crescut cu 8,3%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit miercurea trecută preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record, pentru ca spre finalul zilei de marţi să urce până la pragul psihologic de 0,7 lei/titlu.
Evoluţia a continuat şi miercuri, când titlurile Fondului Proprietatea au ajns la un nou maxim istoric, de 0,708 lei/acţiune şi au închis la 0,707 lei, preţ cu 1% peste nivelul de marţi.
„Momentan, activitatea de pe piaţa locală rămâne la un nivel bun, aş putea spune chiar atipic pentru o lună de vară. După publicarea rezultatelor pentru trimestrul al doilea interesul pentru acţiunile locale rămâne ridicat, dovadă şi faptul că titlurile Fondului Proprietatea se tranzacţionează la maxim istoric. Mă aştept la o consolidare a creşterilor din ultima perioadă, iar în ceea ce priveşte acţiunea Fondul Proprietatea, cred că va reuşi să se consolideze deasupra nivelului psihologic de 0,7 lei”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
Cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate 335 de tranzacţii, în valoare cumulată de 7,3 milioane lei.
Investitorii nu au reacţionat la datele privind creşterea economică înregistrată în al doilea trimestru de România, astfel că piaţa a fluctuat uşor.
Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea din al doilea trimestru a fost mai lentă decât dinamica înregistrată în primele trei luni ale anului, când PIB-ul a crescut cu 0,6% faţă de trimestrul anterior.
Investitorii au tranzacţionat, miercuri, acţiuni de 28,4 milioane lei (6,4 milioane euro), faţă de 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro) în şedinţa precedentă. Peste trei sferturi din rulaj au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (7,3 milioane lei), Banca Transilvania (4,2 milioane lei, din care două deal-uri de 2,6 milioane lei), Erste (4,2 milioane lei), Transgaz (3,7 milioane lei) şi trei deal-uri cu titluri BRD (2,6 milioane lei).
Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 232.000 de lei, faţă de 117.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu până la 0,6%, iar piaţa de la Londra era în stagnare.