Bursa a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de câteva acţiuni

Bursa de la Bucureşti a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu unde rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni şi unde lichiditatea a fost asigurată în principal de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi Erste (EBS).
Economica.net - lun, 19 aug. 2013, 10:53
Bursa a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de câteva acţiuni

Piaţa a crescut uşor, cu până la 0,4%, în prima jumătate de oră, însă apoi a revenit la nivelul de vineri, iar la ora 13:00, indicele general al Bursei, BET-C, se plasa cu numai 0,1% peste închiderea sesiunii precedente.

La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 9 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro), sumă cu 41% sub lichiditatea din prima parte a şedinţei de vineri, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro).

Peste două treimi din rulajul de luni a fost asigurat de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (2,1 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei) şi Erste (963.000 de lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,19% în prima parte a zilei, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,16% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat nesemnificativ, cu 0,09%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,13%, iar indicele extins BET-BK a stagnat.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua în creştere uşoară, cu 0,43%, apropiindu-se de maximul istoric atins vineri, când preţul a urcat la 0,71 lei. Cel mai mare preţ plătit luni pentru aceste titluri a fost de 0,708 lei.

La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,707 lei, preţ cu 0,28% peste închiderea de vineri, iar tranzacţiile însumau 2,1 milioane lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%. Bursele au fost pe scădere uşoară încă de la deschidere, după trei săptămâni de creşteri, investitorii aşteptând, la mijlocul acestei săptămâni, minuta şedinţei de politică monetară din iulie a Rezervei Federale din SUA. Rezerva Federală va publica miercuri minuta şedinţei de politică monetară din 31 iulie, care ar trebui să ofere noi indicii privind intenţiile şefilor băncii centrale a SUA referitor la măsurile de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A....
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...