Bursa a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj susţinut din nou de doar câteva acţiuni
Piaţa a coborât cu 0,3% la debutul şedinţei, iar după prima jumătate de oră a revenit pentru scurt timp la nivelul de vineri, pentru ca apoi să se întoarcă din nou pe scădere uşoară. În jurul orei 12:00, indicele general al Bursei, BET-C, a fost din nou la nivelul de la închiderea şedinţei precedente, iar de la acest moment a fluctuat nesemnificativ până la mijlocul sesiunii.
La ora 13:00, BET-C era cu numai 0,08% peste ziua anterioară de tranzacţionare.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasa cu 0,31% peste închiderea de vineri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.
Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,04%.
Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,61%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,66%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Tranzacţiile de la BVB au însumat 28,6 milioane lei (6,4 milioane euro), de cinci ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 5,6 milioane lei (aproape 1,3 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (15,2 milioane lei), OMV Petrom (5,4 milioane lei) şi Romgaz (aproape 2,8 milioane lei), acestea fiind singurele titluri cu rulaje de peste 1 milion de lei.
Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,81 lei. În jurul orei 11:30 aceste titluri au urcat foarte aproape de maximul istoric atins în zilele de marţi şi joi, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,817 lei/titlu.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,33%, la 0,46 lei.
Acţiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 0,58%, la 34,85 lei, iar preţul certificatelor de depozit (GDR) ale companiei a stagnat la bursa de la Londra, la 10,7 dolari (35,19 lei). Pe piaţa de la Bucureşti au fost transferate 80.188 acţiuni Romgaz, iar la bursa de la Londra au fost realizate două operaţiuni cu 126.946 de certificate de depozit, pentru 1,3 milioane dolari (4,4 milioane lei).
Pe piaţa Rasdaq rulajele au continuat să fie foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni tranzacţionate.
La ora 10:56 au fost transferate două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 16,55% din titlurile producătorului de electrozi Ductil Buzău (DUCL), controlat de firma FRO – Airliquide Welding din Italia. FRO – Airliquide Welding deţine 72,32% din acţiunile Ductil, iar fondul de investiţii Broadhurst Investments are 11,71% din titluri, potrivit celor mai recente tranzacţii.
Cele două pachete de acţiuni au fost transferate prin două deal-uri în valoare cumulată de 33,3 milioane lei (aproape 7,5 milioane euro). Tranzacţiile au fost realizate la preţul de 1,094 lei, de 2,4 ori peste cotaţia din şedinţa precedentă în care au fost realizate transferuri cu titlurile Ductil, de miercuri.
După realizarea deal-urilor, preţul acţiunilor Ductil a urcat puternic, cu peste 50%, pe piaţa principală. La mijlocul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 0,7 lei, preţ cu 52,37% peste cel de miercuri, iar operaţiunile însumau 140.000 de lei.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%. Bursele europene au deschis ziua pe verde, după încheierea acordului internaţional pentru limitarea programului nuclear al Iranului, investitorii aşteptând datele privind vânzările de locuinţe din SUA.