Bursa a încheiat a noua şedinţă consecutivă în creştere

Economica.net
21 12. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

La fel ca în şedinţa de joi, piaţa a fost pe roşu în prima parte a zilei, corectându-se uşor după ce în precedentele opt şedinţe a urcat cu 3,36%. După ora 14:00, piaţa a revenit uşor pe verde, iar recuperarea a fost pe volume mai ridicate de tranzacţionare decât cele înregistrate în prima parte a zilei.

Astfel, în ultimele nouă şedinţe, indiele general BET-C a crescut cumulat cu 4,9%. Cu doar două şedinţe de tranzacţionare înainte de finalul anului bursier, BET-C este cu 3,7% peste nivelul din 2011.

Nouă şedinţe de creştere a înregistrat şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, acesta avansând cumulat cu 5,6%. În aceeaşi periodă, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a înregistrat şi câteva zile de scăderi uşoare, ceea ce a temperat creşterea la 2%.

Raportat la nivelul de la finele anului trecut, BET este pe plus cu 15,64%, iar BET-FI cu aproape 28,75%.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 1,67% peste nivelul de joi, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în creştere cu 1%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,33%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 1,42%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,3% sub ziua anterioară.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,6 milioane lei (4,8 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de joi, de numai 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (8,3 milioane lei) şi cu titlurile Băncii Transilvania (3,9 milioane lei).

La finalul şedinţei, rulaje de peste 1 milion de lei mai înregistrau acţiunile OMV Petrom (2,2 milioane lei), SIF Transilvania (1,9 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,8 milioane lei). Totodată, tranzacţii mai mari de 100.000 de lei mai consemnau acţiuni emise de 7 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor Internaţionale.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate 11 pachete de titluri de stat pentru 32,7 milioane lei (7,3 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 3,1 milioane lei, valoare cu mult peste rulajul de joi, de doar 133.000 de lei.

Peste 90% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un transfer cu 43,3% din acţiunile firmei Mercur Făgăraş (2,1 milioane lei) şi două transferuri cu 10,48% din titlurile Componente Auto Topoloveni (742.000 de lei).

Pachetul de acţiuni Mercur este similar cu participaţia pe caer o are SIF Transilvania la firma care operează centrul comercial Universal Negoiu.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%. Pieţele internaţionale au scăzut după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a anulat un vot privind taxe mai ridicate pentru persoanele cu venituri mai mari, alimentând temeri că negocierile vizând deficitul bugetar vor eşua.