Bursa a încheiat în creştere uşoară, iar rulajul a coborât la minimul ultimelor patru săptămâni

Economica.net
23 11. 2012
bursa_bucuresti_bvb_59148000

Piaţa a debutat indecis, iar spre jumătatea zilei minute a trecut pe creştere uşoară. După ora 15:20, bursa a trecut pe scădere foarte uşoară, iar în ultimele secunde a revenit pe verde.

„Evoluţia pieţei locale a fost dezamăgitoare în ultima parte a săptămânii şi mai ales în şedinţa de vineri, acest lucru ducând la ştergerea creşterilor din primele sedinţe. În condiţiile în care piaţa locală se confruntă momentan cu o lipsa acută de încredere din partea investitorilor, evoluţiile actuale le putem considera normale chiar dacă de multe ori vedem mişcări total diferite la nivel internaţional”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Potrivit lui Mureşian, actuala situaţie ar putea continua cel puţin până la finalul anului.

„În lipsa unor ştiri importante care să aibă un impact puternic asupra investitorilor, nu cred că ne putem aştepta ca piaţa să iasă din evoluţia laterală actuală. Totuşi este îmbucurător faptul că
există titluri care ies din tiparul actual, chiar dacă evoluţiile lor se datorează intrărilor speculative ale investitorilor”, a adăugat brokerul.

Volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în condiţiile în care acţiunile Fondului Proprietatea au fost oprite vineri de la tranzacţionare până la ora 14:20, pentru întrunirea AGA.

Acţionarii Fondului au fost convocaţi vineri pentru a discuta prelungirea, până pe 30 iunie 2013, a împuternicirii acordate administratorului Franklin Templeton, în iunie 2012, pentru pregătirea listării secundare a Fondului la Varşovia, întrucât mandatul iniţial expiră la finele acestui an. Mandatarea administratorului a fost aprobată, iar pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-a aflat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2013, precum şi reconfirmarea deciziilor AGA din septembrie 2010.

Totodată, acţionarii au reconfirmat deciziile AGA luate începând din septembrie 2010.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se situa cu numai 0,09% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avanast nesemnificativ, cu 0,07%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,44%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în stagnare.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu 13% sub rulajul şedinţei precedente, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de vineri a fost înregistrată pe 25 octombrie, când transferurile au cumulat numai 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

Acţiunile Transgaz (TGN) şi BRD (BRD) au fost cele mai tranzacţionale din şedinţa de vineri, cu transferuri de 2,8 milioane lei şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Peste jumătate din rulajul acţiunilor băncii a fost asigurat de un deal de 730.000 de lei. Ultimul transfer cu titlurile Transgaz a fost realizat la 208 lei, preţ în creştere cu 1,71%, iar acţiunile BRD au avansat cu 0,96%, la 7,35 lei.

Pe piaţa Radaq, lichiditatea a fost de 1,2 milioane lei, sumă din care 896.000 lei a reprezentat o tranzacţie specială cu titlurile Unirea Shopping Center (SCDM).

Astfel, rulajul pieţei Rasdaq a fost de patru ori peste cel de joi, de 318.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,6%.