Bursa a încheiat în scădere foarte uşoară, influenţată marginal de căderea Guvernului

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în scădere cu 0,26%, într-o piaţă unde căderea Guvernului a influenţat marginal cotaţiile şi dominată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania, care au acoperit peste 80% din rulajul zilei.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 15:37
Bursa a încheiat în scădere foarte uşoară, influenţată marginal de căderea Guvernului

Anunţul că Guvernul Ungureanu a fost demis nu a avut impact pe piaţa bursieră, astfel că în jurul orei 15:30, la aproximativ o jumătate de oră de la aflarea votului la moţiune, indicelui general BET-C era în coborâre cu doar 0,8%.
Ulterior, piaţa a revenit uşor spre nivelul dinainte de căderea Guvernului şi a încheiat ziua în scădere cu 0,26%.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,35%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,19% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 0,5% mai jos decât joi . Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA şi informarea investitorilor cu privire la hotărârile luate de acţionari.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a închis şedinţa în scădere 0,34%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Aproape jumătate din acţiunile listate la BVB au fost oprite de la tranzacţionare şi vineri, pentru derularea AGA şi pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile acţionarilor. Pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea „Internaţionale” sunt listate acţiuni emise de 79 de companii.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare cu 30% peste decât rulajul şedinţei precedente, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro).

Titlurile Fondul Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 10,2 milioane lei şi, respectiv, 9,9 milioane lei. Cele două acţiuni au asigurat peste 82% din lichiditatea bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,5595 lei, preţ în scădere cu 0,44%, iar titlurile SIF Transilvania au crescut cu 1,38%, la 0,737 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,32%. Bursele au deschis ziua în scădere, influenţate de retrogradarea ratingului Spaniei cu două trepte de către agenţia de evaluare Standard & Poor’s (S&P), însă apoi au revenit pe verde.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...