Rulajele foarte reduse au fost principala caracteristică a lunii iulie pentru piaţă, lichiditatea bursei fiind salvată în majoritatea cazurilor de deal-uri sau tranzacţii mai mari, însă doar cu câteva titluri. Deşi cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, piaţa locală a urmat linia burselor externe şi a încheiat pe verde 14 din cele 23 de şedinţe din această lună.
Astfel, indicele general al BVB, BET-C, a încheiat luna cu 2,5% peste nivelul din luna iunie.
Faţă de sfârşitul anului trecut, indicele este cu 3,84% mai sus.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 2,7% în această lună, iar faţă de nivelul din 2012, este cu 4,93% mai sus.
Pe de altă parte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 1,33% în această lună. Comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, BET-FI este cu 5,2% mai jos.
Piaţa a fost apatică şi în ultima şedinţă a lunii şi nu a reacţionat defel la declaraţiile reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional cu privire la noul acord cu România şi nici la îmbunătăţirea prognozei de creştere economică a României de către FMI, la 2% pentru acest an.
La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 20.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
„Momentan, volumele tranzacţionate sunt caracteristice lunilor de vară. Atâta vreme cât piaţa locală continuă să aibă o evoluţie laterală, cred că şi volumele vor rămâne la nivelul actual. Probabil că săptămânile următoare, odată cu publicarea rezultatelor pe al doilea trimestru, vor începe să crească şi rulajele”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
Lichiditatea a fost salvată şi miercuri doar de câteva acţiuni. Astfel, peste 80% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile BRD (9,8 milioane lei, din care trei deal-uri de 8,6 milioane lei), cu titlurile Fondului Proprietatea (6,6 milioane lei, din care două deal-uri de 3,2 milioane lei) şi cu acţiunile băncii austriece Erste (5,6 milioane lei).
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27 milioane lei (6,1 milioane euro), valoare cu 19% peste lichiditatea de marţi, de 22,6 milioane lei (5,1 milioane euro).
Cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost cedat la ora 15:56, pentru 7,8 milioane lei, şi cel mai probabil a reprezentat un schimb de final de lună între portofoliile unor investitori.
Volumele de tranzacţionare au rămas ridicate în cazul acţiunilor Erste, aceasta fiind una dintre notele caracteristice titlurilor băncii austriece în această lună, după ce Erste a anunţat o majorare de capital de 660 milioane euro.
„Activitatea ridicată pe acţiunile Erste nu poate să ne semnaleze decât prezenţa în piaţă a unei societăţi de investiţii locale. Atâta vreme cât există contraparte, interesul tuturor participanţilor este ca tranzacţiile să se efectueze pe piaţa locală”, a afirmat Păşălan.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,28% sub nivelul de marţi.
Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare.
Totodată, indicele extins BET-XT a fost în imediata apropiere a nivelului de marţi, iar indicele extins BET-BK a fost pe plus cu 0,22%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Pe segmentul destinat obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat, pentru 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 36.000 de lei, faţă de 44.000 în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Frankfurt era în scădere cu 0,2%, piaţa de la Paris era în stagnare, iar bursa de la Londra era în creştere cu aproape 1%.