Bursa a încheiat şedinţa în scădere cu 0,3%, iar corecţia din iunie a ajuns la 3,6%

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,34%, iar în luna iunie indicele general al BVB, BET-C a coborât cumulat cu 3,63%, într-o piaţă unde prudenţa celor mai mulţi investitori a împins lichiditatea la niveluri reduse.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 15:09
Bursa a încheiat şedinţa în scădere cu 0,3%, iar corecţia din iunie a ajuns la 3,6%

Piaţa locală, ca şi bursele externe, a fost afectată şi în luna iunie de rulajele în scădere, caracteristice lunilor de vară, dar şi de retragerea investitorilor străini de pe pieţele emergente, în contextul intenţiei băncii centrale a SUA de a încheia gradual programului de achiziţie de obligaţiuni.

„Luna iunie consemnează o scădere a volumelor tranzacţionate, o evoluţie care se încadrează în parametrii istorici. Interesul scăzut este unul caracteristic perioadei de vară, dar pe lângă acesta putem adăuga şi gradul de incertitudine al pieţelor externe relativ crescut prin comparaţie cu lunile anterioare, aspect ce generează o poziţie de observaţie şi aşteptare a investitorilor. Pe lângă interesul punctual al investitorilor faţă de anumite societăţi, listarea Nuclearelectrica poate avea efecte pozitive la nivelul interesului general al participanţilor la piaţă şi a volumelor tranzacţionate în următoarea perioadă de timp”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Piaţa a înregistrat în luna iunie cel mai mic rulaj din ultimele patru luni, operaţiunile cu acţiuni însumând numai 417,3 milioane lei (86,3 milioane euro). Valoarea este de peste două ori sub cea din luna precedentă, de 1,008 miliarde lei (232,5 milioane euro). Rulajul mediu pe zi a fost în iunie de aproape 22 milioane lei (4,5 milioane euro).

Un sfert din lichiditatea din luna mai a fost asigurată de oferta prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom (SNP), pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). Exceptând oferta derulată de Fondul Proprietatea, rulajul lunii mai a fost de 762 milioane lei (175,7 milioane euro). Chiar şi în aceste condiţii, rulajul lunii iunie este aproape la jumătatea celui din luna mai.

Bursa a încheiat pe verde doar patru din cele 19 şedinţe. Astfel, indicele general al Bursei de la Bucureşti, BET-C, a scăzut în luna iunie cu 3,63%, iar raportat la nivelul de la finele anului trecut este pe plus cu doar 1,3%.

Evoluţia pieţei în luna iunie a dus în jos şi indicii BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi acţiunilor Fondului Proprietatea. Indicele BET a coborât cu 2,48%, iar BET-FI cu 4,11%. Comparativ cu sfârşitul anului trecut, indicele BET este pe plus cu 2,2%, în timp ce BET-FI este pe minus cu 3,9%.

Majoritatea acţiunilor au deschis ultima şedinţă a lunii la preţuri în imediata apropiere a nivelurilor de joi, iar în cursul zilei au existat mai multe momente în care nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Astfel, rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Lichiditatea pieţei, de numai 17,8 milioane lei (4 milioane euro), este cu 20% sub rulajul de joi, de 22,3 milioane lei (5 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,39%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,26% peste nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,47%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,29%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,1% sub ziua anterioară.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 6,7 milioane lei şi, respectiv, de 3 milioane lei. Cel mai recent transfer cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,6195 lei, preţ în scădere cu 1,67%, iar cotaţia acţiunilor OMV Petrom a urcat cu 0,62%, la 0,4212 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 310.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...