Bursa a încheiat şedinţa în stagnare, pe un rulaj redus
Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă după primele minute de tranzacţionare a început să scadă uşor. După ora 14:00, piaţa a început să revină spre nivelul de marţi, urmând linia burselor vest-europene.
Oscilaţiile uşoare au venit în cadrul unor operaţiuni cu volume foarte reduse de acţiuni, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrând titluri emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro), sumă de peste două ori mai mică decât cea din şedinţa precedentă, de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro). Aproape jumătate din rulajul pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (3,3 milioane lei) şi Erste (1,3 milioane lei).
„Scăderea rulajelor pe o piaţă ce tinde să dea uşor înapoi pare să nu confirme aşteptarea unor corecţii semnificative. Marcările de profit sunt sesizate timid deocamdată şi deoarece vânzătorii găsesc destul de dificil contraparte. Singurele companii unde a fost evident interesul investitorilor sunt Fondul Proprietatea şi Erste Bank. Acţiunile FP cred că se află într-o zonă de suport în jurul preţului de 0,7 lei/actiune, iar marcările de profit (deocamdata doar cazuri izolate) sunt o reacţie firească, în acest moment, a celor ce doresc să îşi securizeze profitul şi să nu îşi asume riscuri suplimentare”, a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon broker la Prime Transaction.
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut din nou sub pragul psihologic de 0,7 lei, peste care au trecut săptămâna trecută, ultima operaţiune fiind realizată la 0,698 lei, preţ cu 0,5% sub închiderea de marţi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere nesemnifiactivă, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,12% peste nivelul de marţi.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,38%.
Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,14% sub nivelul de marţi, iar indicele BET-BK a încheiat ziua în stagnare.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
Acţiunile Bursei de Valori Bucureşi (BVB) au urcat cu 3,8%, la 23,5 lei, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a dat avizul ca fostul şef al bursei de la Varşovia Ludwik Sobolewski să preia funcţia de director general al BVB.
„Singurul argument pentru această creştere este validarea noului director general Ludwik Sobolewski de către ASF”, a afirmat brokerul.
Evoluţia titlurilor BVB a venit pe un rulaj de aproape 2,2 milioane lei, din care un deal cu 0,67% din acţiunile Bursei pentru 1,2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat cu aproape o oră înainte de finalul şedinţei, la preţul de 23,5 lei.
Pe verde au încheiat şedinţa şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,7%, la 1,43 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 714.000 de lei.
„Interesul pentru acţiunile din domeniul bancar nu a ocolit titlurile Băncii Transilvania. Sigur, ar putea fi vorba şi despre un ordin mai mare de cumpărare, însă cred că este o tendiţă generală în acest moment ca investitorii să îşi crească expunerile pe bănci, evoluţii similare fiind înregistrate şi de acţiunile Erste, BRD şi chiar Carpatica”, a mai spus Tihon.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 187.000 de lei, faţă de 607.000 de lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursa de la Londra era în scădere cu 0,4%, piaţa de la Frankfurt era în stagnare, iar bursa de la Paris avansa cu 0,2%. Pieţele au scăzut în ultimele două zile, în aşteptarea publicării minutei şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale a SUA de la sfârşitul lunii iulie, care ar putea oferi informaţii privind programul de relaxare cantitativă şi prognoza de inflaţie. Economiştii anticipează că banca centrală a SUA va reduce începând din luna septembrie programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă, cunoscut ca relaxare cantitativă.