Bursa a închis în creştere cu 0,89%; rulajul a fost susţinut de acţiunile OMV Petrom
Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, în linie cu marile burse europene, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţat că va reduce, începând din ianuarie, programul de achiziţii lunare de obligaţiuni la 75 miliarde de dolari pe lună. Banca centrală a SUA a reiterat însă că va menţine dobânda de politică monetară la aproape zero (în banda 0-0,25%) „cel puţin atât timp cât” şomajul din SUA va depăşi 6,5%, cu condiţia ca inflaţia să nu sară de 2,5%.
Decizia băncii centrale americane a consolidat încrederea investitorilor în revenirea celei mai mari economii a lumii, împingând bursa de la New York la noi cote record în şedinţa de miercuri.
„Pieţele mature şi, prin sincronizare, cele mai puţin dezvoltate au interpretat prima decizie a FED de reducere a volumelor de achiziţie de active ca fiind un semnal că dezvoltările pozitive din cea mai importantă economie sunt sustenabile (…) Pe de altă parte, rămâne în discuţie în continuare presiunea care ar fi generată asupra preţurilor activelor, prin prisma diminuării treptate a volumului programului QE3. Iar, în această logică paradoxală, veştile bune din economie ar putea pe termen mediu să nu susţină direct pieţele de acţiuni”, a declarat pentru Mediafax şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.
În acest context, analistul BCR consideră că jucătorii ar trebui să ţină seama că piaţa americană este în zona de maxime după peste patru ani de creştere, ceea ce ridică întrebarea legată de elementele fundamentale de natură să susţină cotaţiile în continuare.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,18%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,31%.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,39%.
Indicele BET-XT a crescut cu 1,38%, în timp ce indicele BET-BK s-a plasat cu 1,3% peste nivelul de miercuri.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 34,78 milioane lei (7,7 milioane euro). Rulajul a fost susţinut de transferurile cu acţiunile OMV Petrom, care au însumat 14,15 milioane lei (din care 9,2 milioane lei au reprezentat 4 deal-uri).
Titlurile OMV Petrom au închis la un preţ de 0,462 lei, cu 0,65% peste referinţă.
Al doilea rulaj din piaţă, de 3,37 milioane lei, a fost înregistrat de acţiunile FP, ultimul preţ fiind de 0,837 lei, în creştere cu 0,24% faţă de referinţă.
Potrivit lui Căruntu, piaţa de la Bucureşti va fi în 2014 într-o poziţie privilegiată faţă de pieţele mature şi există condiţiile ca principalele acţiuni listate să înregistreze evoluţii superioare prin raportare la evoluţiile pieţelor dezvoltate.
„Bursa de la Bucureşti poate fi considerată o piaţă de energie, iar acţiunile Petrom, Transgaz, Romgaz şi Fondul Proprietatea oferă randamente ale dividendului net estimat pentru exerciţiul financiar 2013 cuprinse între 3,5% si 6% (sau posibil chiar mai mult în cazul Transgaz). Practic vorbim de un nivel al câştigurilor din dividende pentru cele mai importante acţiuni ce ar fi comparabil sau chiar ar depăşi nivelul estimat al dobânzilor în 2014”, consideră analistul BCR.
Cum profitabilitatea unor companii precum Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica va fi sustinută în 2014 şi 2015 de programul de liberalizare al pieţei de energie, iar politica lor de dividende va fi stabilă, rezultă că principalele companii listate ar trebui să ofere dividende în creştere raportate la 2013 atât pentru 2014, cât şi în anii următori, estimează Căruntu.
„Ceea ce înseamnă că randamentul dividendului estimat pentru 2013 în cazul unor acţiuni importante este sustenabil pe termen mediu. Această situaţie sugerează clar că bursa de la Bucureşti nu este una scumpă la actualele cotaţtii, în timp ce pietele mature aflate la maxime istorice sunt mult mai stresate prin prisma indicatorilor fundamentali, care să ofere bazele unei evoluţii ascendente pe termen mediu”, a conschis analistul BCR.